Att ta betalt som föreläsare


Så blir du en föreläsare

Så blir du en föreläsare

Alla föreläsare har förmodligen olika erfarenheter så hör dig för, var inte rädd att ta tips och råd från andra. Det finns många sätt, men börja på ett som passar dig, som stämmer överens med din magkänsla.

Om det nu är så att du inte fått några förfrågningar eller fått några erbjudanden utan ska börja från noll så skulle jag köra en testföreläsning. Hitta en publik (själv lade jag ut en förfrågan på fb). Jag lånade en lokal gratis, bjöd in en liten publik (6-8 personer) och gjorde klart för dem att detta vara en testföreläsning och att jag därför ville ha deras åsikter efteråt.

På så vis fick jag inte bara lite tips och råd på föreläsningens upplägg utan kunde också mäta ungefär hur långt tid föreläsningen tog.

Att föreläsa gratis?

Som föreläsare får man räkna med att föreläsa gratis ibland, det ingår i konceptet och även om det kan kännas lite surt just där och då i stunden att lägga mycket arbete utan att få något tillbaka så gör du reklam för dig själv. Min erfarenhet är att det alltid finns någon i publiken som rekommenderar din föreläsning vidare vilket innebär att du sedan får en förfrågan från oväntat håll. Så gratisföreläsningar är inte till ondo och jag gör fortfarande några stycken varje år.

Men det får inte gå för långt så att du förlorar på det heller. Jag som arbetar heltid kan tex inte ta semester och åka och föreläsa gratis. Då förlorar jag inte bara pengar utan också tid från min familj och den är värdefull. Det är vanligt att få förfrågningar där folk vill att man kommer utan kostnad, ”du ska ju bara stå och prata lite”. Men för det första så är det din förberedelse som kostar, din tid och din prestation. Så bli inte lurad att arbeta gratis för mycket.

För mig är det en jätte anspänning att stå och föreläsa i två timmar, lägg till resor och förberedelser, ibland behöver man till och med bygga en ny föreläsning för målgruppen man ska prata inför. Så underskatta inte dig själv. Din tid är dyrbar!

Att ta betalt

Att sätta sitt eget värde är svårt. Jag lyssnade in min publik. När folk kom fram till mig och grät och kramades tog jag det som en tecken på att det var värt att betala för och kunde därför höja mitt pris. Så jag lyssnade in och höjde lite efter varje föreläsning. Jag hade tur att bli anlitad av ett företag som gjorde utvärderingar efter varje gång och när jag blev anlitad två år i rad med goda utvärderingar höjdes mitt självförtroende och mitt egenvärde vilket resulterade i att jag vågade ta mer betalt.

De som anlitar dig vill givetvis ha föreläsningen till ett så lågt pris som möjligt och du vill självklart ha bra betalt. Börja därför med att fråga vad de har för budget för din föreläsning. Ger jag ett pris som företaget tycker är för högt så sänker jag priset ibland beroende på restid och förberedelser. Så var inte rädd för att diskutera ett pris för att komma fram till ett som passar er båda.


Del 5 av 6.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.