Gästbloggaren -Arbetsmiljö i ett Feng Shui perspektiv


Här kommer del 3 av 3 från gästbloggaren Marianne J Rose, här hittar du del 1 och del 2.


När jag läser artiklar och forskningsresultat om utmattning blir jag både glad, ledsen och frustrerad. Glad för att det läggs ner mycket tid och resurser på att förstå sjukdomen, ledsen för att det är en sjukdom som verkligen sabbar kroppen och frustrerad över att det trots det inte läggs ner större resurser på att åtgärda själva orsaken – i grunden!

En viktig del av god hälsa på jobbet är att anpassa och göra det bästa av den fysiska miljön. Att den är sund och ergonomiskt bra men den bör också stärka oss i det vi gör.  Alla rum gör ett avtryck i oss – från det att vi går in genom entrén, vidare till personalutrymmena och fram till den egna arbetsplatsen. Man kan säga att Feng Shui är en finjustering och vi tittar på flera olika aspekter som tex väderstreck, färger och rummens funktion, men också människorna i dem . Vi anpassar helt enkelt rummen till de som jobbar där. 

Entrén

Den ska utstråla att det här är en bra arbetsplats där man månar om sin personal. Här sätts första fröet till din känsla resten av dagen. Så enkelt men ändå något som oftast glöms bort.

Personalrummet (Lunchrum)

 • Bör vara en plats för återhämtning men också uppmuntra till gemenskap och bra dialog
 • Runda bord inkluderar och uppmuntrar kontakt
 • Naturligt ljus är bästa energihöjaren och hjälper oss hålla energinivån uppe under dagen. Dagsljus är viktigt i alla rum!
 • Möbler och tyger i naturmaterial som trä, bomull eller lin gör Chi lite gladare och för oss närmare naturen.
 • En mysig hörna med dova färger och mjuka möbler att sjunka ner i för den korta vilan
 • Ljusa färger ger en lätt och rörlig energi. Grön känns skönt, lugnar och balanserar. Orange och ”solgult” gör oss glada och öppnar upp för dialog.

Vi tar upp färgernas energi inte bara via synen utan också genom kroppen. Rött är tex en varm färg, men också en riktig pulshöjare. Att sitta hela dagar i ett rum med övervägande rött kan göra oss trötta, irriterade och till och med arga. Bra att undvika alltså vid stress! De blå och lila färgerna däremot är kalla, sänker vår puls och är lugnande. Brunt kan kännas skönt att sjunka ner i men gör det svårt att hålla arbetslusten igång en hel dag.

De ljusa färgerna lyfter energin och får små rum att kännas större. De mörka färgerna kan kännas betungande och göra oss nedstämda eller få oss att tappa inspirationen och arbetslusten. Det här är så klart mycket generellt och beror på rummet i helhet men kan vara bra att ha i åtanke. 

Kontoret 

När jag besöker kontor ser jag ofta att man sitter med ryggen mot dörren. Det är vad vi kallar en försvagad position. Kroppen känner sig otrygg och är på helspänn hela dagen. Man blir fort trött.

 • Vänd skrivbordet så att det står ut mot rummet. Då har du full koll på vad som händer och sitter i vad vi kallar för Kraftposition. Kroppen känner sig trygg. Om inte det är möjligt är nästbästa alternativ att sitta med sidan mot dörren.
 • Det förstärker trygghetskänslan om skrivbordet har en skyddande skiva på framsidan så att man inte ser dina ben där du sitter.
 • Undvik att sitta i vad vi kallar energidrag mellan två öppningar som tex en dörr och ett fönster. Det får dig ofta att känna oro och du blir fortare trött.
 • Möblera ändamålsenligt. Ha inte mer möbler och saker än du verkligen behöver och använder. Öppet utrymme ger Chi ett fritt flöde: rummet får en piggare energi, du blir mer klartänkt och uthållig.
 • Viktigt med ren yta på skrivbordet, för det fria Chiflödet. Att förvara lösa papper i mappar är lugnare för det undermedvetna än att de ligger i en hög på skrivbordet.
 • Ha något personligt och upplyftande vid din plats. Något som gör dig glad och stärker dig i din roll på jobbet. Det kan vara foton, ett pris eller en symbol för ett mål du uppnått.

Bilder talar verkligen direkt till oss och vi fångar upp budskap i dem mycket snabbare än i text. Var noga med vad du hänger upp och välj motiv som lyfter och stärker dig. Naturmotiv är ofta lugnande.

Kontor i öppna landskap

I vissa fall är det absolut rätt med öppna landskap, men det är tydligt att de flesta av oss inte mår bra av att jobba i dem. Är det möjligt att förbättra arbetsmiljön i landskapen?

 • Kraftposition! Ur mitt perspektiv är ett vanligt ”fel” att man sitter med ryggen ut mot rummet. Mitt förslag är att sitta med ryggen mot en skärm (placera skärmarna i mitten) och vända skrivbordet ut mot rummet. Vi mår bättre av att ha en utsikt än att sitta med ansiktet mot en vägg.
 • Det finns många både roliga och finurliga ljudabsorberande skärmar att ställa upp runt omkring för att fånga upp bruset.
 • Höga växter ger skydd och skapar en rumskänsla.

Det finns så många fördelar med gröna växter att diskussionerna borde handla mer om hur många som får plats och mindre om skötseln av dem. Växter skyddar oss från datorers och andra apparaters elektriska vågor. De syresätter och renar luften från gifter och ger en bättre luftfuktighet. Vi mår helt enkelt mycket bättre i det gröna!

Det här med den psykiska hälsan på arbetsplatsen kräver ofta en mer omfattande förändring i rutiner, men att skapa en fysisk arbetsmiljö där kroppen mår bra är som jag ser det en nödvändig grund för ett hållbart resultat.

Det är inte alltid man orkar tala om hur man mår. Jag hörde om en arbetsplats där de använde sig av färgkoder vid dörren eller på skrivbordet, som en symbol för att tala om den egna dagsformen. Man kan ju också uttrycka det i väderlek som i den där barnboken. Då ser kollegor omgående hur det står till med dig och vem vet – en mulen morgon kan ju bli en solig eftermiddag!

Kram Marianne

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.