Vanliga sätt att kontrollera sin ångest 4 kommentarer


Ångestens resa

Vanliga sätt att kontrollera sin ångest

Jag har äntligen hittat ett sätt att hantera min ångest, och tro mig jag har försökt det mesta tidigare. Vissa saker har fungerat tillfälligt andra har fått mig att må sämre. Och jag vet av egen erfarenhet att man kan bli provocerad av andra som mår bättre, att det helt plötsligt låter så lätt ”att bara tänka annorlunda” osv. Men det har varit en årslång process och anpassningen har skett stegvis. Jag har kört med kortsiktiga ångestdämpare likt dem nedan för att FÖRNEKA min ångest och min situation. När jag insåg efter flera år att det inte hjälpte gick jag in i en fas av MISSNÖJE. Jag var ledsen, arg och bitter för att det blev min lott i livet. När jag inte orkade tycka synd om mig själv längre hamnade jag i ACCEPTANS, där jag tänkte att så här är det, om jag ska må bra måste jag göra det bästa av det (och det var i den vevan jag började skriva och starta mitt företag). Sedan blev jag nyfiken och började UTFORSKA. Jag ville lära mig allt om ångest, oro och mig själv. Jag läste allt jag kom över och samlade på mig mängder med fakta. Detta blev till ett LÄRANDE.  Jag vet mer om mig själv, men också om ångest och depression. Detta ville jag sedan INTEGRERA i mitt liv. Jag har accepterat att jag kommer vara en sådan person som lätt faller ner i ångest och grubblerier men har också lärt mig hur jag på bästa sätt skall hantera min psykiska hälsa för att må bra.

Hur jag idag hanterar min ångest

 1. Jag tänker att jag har fyra grundstenar i livet jag behöver ta hand om för att jag ska må så bra som möjligt, missköter jag dem vet jag att det kan skapa oklarhet i mina tankar och få ångesten att växa. Det är TRÄNING-SÖMN-MAT-RUTINER som är mina hörnstensvanor. Det är viktigt att ta hand om sig själv innan man måste det. Är ni med på vad jag menar? Att ta hand om sig själv regelbundet kan minska dina svackor och göra dem mindre djupa. Har du goda rutiner är det lättare att hitta dem även när du mår dåligt. Jag vet att jag kommer att må dåligt och få mer ångest om jag sover dåligt flera dagar i rad, och även om jag vet att det så kan jag inte alltid hindra det från att hända. Men bara att jag förstår varför gör också att jag vet att jag måste ta det lugnt, kanske sova middag eller ta igen sömnen dagen efter.
 2. Kunskap gör skillnad, om jag kan förstå mig själv så gör det mig inte lika rädd för känslorna, om jag förstår när de kommer och varför så känns det med ens lättare, och nej ibland så kan man helt enkelt inte förstå men då gäller det att acceptera.
 3. Motion och meditation är min bästa medicin. De kan båda vara svåra att få in i livet därför måste jag verkligen prioritera dem och tala om för mig själv varför de är viktiga. När man mår bra är det lätt att man minskar sin träning eller sluta meditera, men ofta tar det inte lång tid innan ångesten är tillbaka.
 4. För mig är det viktigt att inte stoppa huvudet i sanden. Vet jag vad som orsakar min ångest försöker jag ta tag i problemet direkt. Vet jag inte vad som orsakar den måste jag släppa taget, samma sak gäller om det är något jag inte kan förändra eller göra något åt. Släpp taget, även om det är svårt.
 5. Vanliga sätt att kontrollera sin ångest

  Vanliga sätt att kontrollera sin ångest

Vanliga sätt att kontrollera sin ångest, (men som inte alltid är bra):

 • Lägga locket på

Man försöker att ignorera sina känslor, lägga locket på, vilket kräver en kraftansträngning av dig. Ju starkare ångest desto mer måste du kämpa. Beteendet kan leda till att du plötsligt blir irriterad och aggressiv om locket plötsligt skulle trilla av. Eller så förlorar du all din energi på grund av din kraftansträngning och blir passiv.

 • Förströ sig själv

Ett vanligt beteende är att föröska sysselsätta sig med något för att slippa känna sina känslor. Det kan vara varierande aktiviteter så som att träna, överäta eller dricka alkohol. Detta blir ett sätt att försöka dämpa sina känslor. Att hålla hjärnan sysselsatt, att ständigt jobba kan också vara ett sätt. Det får en att tänka på annat än sin egen ångest. Vissa människor dämpar sin ångest och oro genom att ha folk och ljud omkring sig. De har svårt att vara ensamma för då känner de att ångesten kryper på.

 • Resonera med oron

Här har man kommit till insikt om att ångest är en känsla du bär och att den inte är logisk vilket är ett bra steg på vägen. Man kanske försöker köpslå med sin ångest eller resonera med den. Man försöker att tala den till rätta och hänvisar till sitt förnuft. Detta är sällan hjälpsamt då ångest inte lyssnar på vad som är rätt eller fel, logiskt eller ologiskt utan lever sitt egna liv.

 • Positivt tänkande

Du försöker vara överdrivet positiv eller vända alla dina tankar till glada tankar. Du försöker lura både din omgivning och dig själv vilket är negativt för er båda. Det kräver en ständigt ansträngning och din ångest kommer slutligen lysa igenom eller ta över hela dig.  Att inte berätta hur du känner eller mår och sätta upp en fasad är också något som kan få din ångest att växa.

För mig var den största förändringen när jag förstod att det inte handlade om att kontrollera, utan att acceptera. Det var då förvandlingen kunde börja [wp-svg-icons icon=”heart” wrap=”i”]

Hur brukar du göra för att hantera din ångest, eller hur har du hanterat den tidigare? Dela gärna med dig av din kunskap!

 [wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Vanliga sätt att kontrollera sin ångest

 • Patricia Erlandson

  Vad klokt skrivet! Jag har också haft ångest/depression och har nog försökt hantera den med att jobba mycket. Det ledde sen till utmattning men nu har jag börjat hantera den mer med acceptans och det känns mycket bättre. Förut kunde jag inte acceptera den som en del av mig och kämpade ofta emot och försökte verka gladare än jag var – oj vad energi det slukade.

 • Wilda

  Otroligt bra inlägg! Intressant att läsa och hög igenkänning. Efter min terapi har jag inte så mycket ångest alls längre, tack och lov, men har jag det så brukar promenader och samtal lösa det bra. Jag brukar använda mig av begreppet ”HALT” – hungry, angry, lonely, tired – det är mina sårbarheter. De behöver jag balansera upp genom att sätta gränser, säga ifrån, äta bra, sova, vila och fylla på med andra människors perspektiv.

  • jessica hjert Inläggsförfattare

   Precis, jätte viktigt. Det gäller även att påminna sig om det ibland i det här stressade samhället. Men halt är ju en jätte bra förkortning för att stanna upp och tänka till. Kram