Att fördumma och fördöma


Jag var på en föreläsning för ett tag sedan där föreläsaren själv var mamma till ett barn med ADHD och därför visste exakt hur dessa människor fungerade. Hon var där för att lära oss hur vi skulle tänka och behandla dessa människor.

Att människor som inte vet ett skvatt är ute och föreläser och kallar sig experter gör mig mörkrädd! Inte konstigt att individer med ADHD blir felbehandlade när folk går ut och ”vet” hur vi alla fungerar. Att dra alla individer med ADHD under samma kam är det första felet, VI ÄR OLIKA! Och det beror på personlighet, intelligens, erfarenheter och andra samdiagnoser.

”Du kan aldrig fråga en person med ADHD vad 6+6 är, de kan inte säga svaret för de kan inte ta instruktioner i flera led eller så har de redan glömt bort vilka siffror du nämnde för de har så kort arbetsminne”. IDIOT!

Jag tror att de flesta vet vad 6+6 är, tom 9+9. Det som är svårt är att ta instruktioner i flera led, tex en lång vägbeskrivning. Ta korridoren till vänster, dörr tre, sväng sedan höger, där ser du hiss nummer 6, ta tredje våningen, sedan vänster osv…..där är svårigheter!

”Individer med ADHD är så impulsiva! Min son kör lastbil i sitt jobb och han hade letat efter en adress jättelänge men hittade den inte. Tillslut blev han så arg att han bara klev ur lastbilen, lät den stå och gick hem.”

Det är skillnad på att vara impulsiv och oansvarig, det är två helt skilda saker! Han förlorade jobbet och förstörde varor för flera tusen eftersom varorna i lastbilen inte han tas hand om i tid. Kasta inte din skitiga erfarenhet av ADHD på någon annan! Den han gjorde beror inte bara på ADHD utan också på hans personlighet.

Så alla ni med ”experterfarenhet”, kom ihåg att ni representerar EN person, inte alla! Det ni gör är inte att hjälpa utan att stjälpa. Ju fler dåliga historier ni berättar om ADHD personer som inte kan ditten och datten desto fler som inte får en chans till jobb eller en chans till hjälp. Vi behöver höja statusen, inte sänka.
Det finns massa starka, kloka och duktiga ADHD individer där ute, prata om dem istället. Deras många idéer och kreativa hjärnor, dessa personer som bara sprudlar, men som bara behöver stöd i att inte köra på för fort eller köra på för långt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.