Att ge liv 2 kommentarer


Att ge livAtt ge ut en bok är en process man ofta efterliknar med att föda ett barn. Dock tar processen oftast mer än 9 månader och är (tack o lov) inte riktigt lika smärtsam. Men likt när du är gravid stirrar du på andras böcker och tycker dig se dem överallt. Du fantiserar om framtiden, hur den kommer att bli och känner en viss fasa och skräck över ”förlossningen”.

Boken finns i dina tankar hela tiden. Alltid vid din sida, och likt din mage kan bokprojektet bli så stort att det känns som att den ständigt är i vägen. Det kan göra dig illamående, yr och du vill egentligen bara få hela projektet överstökat.

När ”förlossningen” sätter igång får du värkar och bara tanken på att din bok inte kommer att bli älskad, accepterad, ger dig ångest så du kan gråta.

Men när du har den i din hand *wow* då har du aldrig sett något vackrare. Det blir kärlek vid första ögonkastet. Problemet är att du nu behöver släppa den i från dig, låta den växa medan du egentligen bara vill hålla kvar den i din hand.

Kommer den att klara sig där ute i den hårda världen, vad kommer den att få uppleva, vara med om? Kommer den att bli älskad, omtyckt, bespottad och hatad eller kanske än värre ignorerad?

Precis som med barn blir ”förlossningen” lättare vid varje ny bok. Den känns inte lika skrämmande och att släppa taget gör inte lika ont, och även om boken växer sig stor kommer den att förbli din baby, du kommer aldrig glömma tiden ni haft tillsammans. Svett och tårar, skratt och gråt.

Det fanns stunder då du trodde att den aldrig skulle komma ut. Att slitet varit förgäves, att ni aldrig på riktigt skulle få ses.

Till dig som är ”havande” vill jag säga att det inte spelar någon roll hur långt din bok reser eller hur många händer den hamnar i. Det viktiga är vart den har fört dig och vilka lärdomar du tagit med dig från er resa tillsammans.

För ingen är värd mer än den andre, varken bok eller barn. Att ge liv kan aldrig vara ett misslyckande [wp-svg-icons icon=”heart-2″ wrap=”i”]

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Att ge liv