Hur jag håller motivationen uppe


Jag får ofta frågan hur jag håller min motivation uppe, och enkelt förklarat så brinner jag ofta för det jag gör, så motivationen finns där och jag jobbar på fram tills lågan slocknar (och förhoppningsvis är jag då klar) [wp-svg-icons icon=”grin” wrap=”i”]

…men sen finns de ju de där tillfällena då man känner sig totalt omotiverad men ändå behöver få jobbet gjort (som vid min uppsats tex), vad göra?

Nu är jag ingen expert direkt men eftersom jag flera gånger fått frågan vill jag ge er mitt svar. Jag brukar ju förr eller senare trots allt komma fram till mål så jag tänkte på vissas begäran dela med mig av hur jag brukar göra. I det stora hela tror jag att jag är ganska bra på att pressa mig själv, både på gott och ont, och det kanske inte är något jag skulle rekommendera någon annan att göra men jag tror det är den stora anledningen att jag ständigt kommer framåt.

  • Berätta om ditt mål för någon, säg det högt. Ja det kan kännas jobbigt och ställer helt enkelt lite krav på dig. Men det kan också vara det som för dig framåt. Man vill ju inte vara den som bara pratar utan att komma till skott. Det brukar i alla fall få mig att få det gjort.
  • Låt inte ditt humör/din lust styra dina planer. Man kan inte vänta på att motivationen eller lusten skall infinna sig, ibland är jag orkar inte någon bra ursäkt. Så oavsett hur min vilja ser ut så går jag emot den. Det känns tungt i början, men det är bara att kötta på så släpper det..
  • Ha en tydlig målbild. Det gäller ju att du vet vad du vill nå och varför annars kommer motivationen att vissna snabbt. Måla upp en tydligt målbild framför dina ögon, hur kommer du att må, hur kommer det att se ut när du nått ditt mål osv. Påminn dig sedan om denna gång på gång..
  • Dela upp projektet i små steg och gör det minst jobbiga först.
  • Gör en plan och håll den bara!
  • Om du måste, ta pauser, men sätt ett slutdatum på din ”semester” så att du vet när du ska börja arbeta igen, annars finns det risk att pausen blir årslång och arbetet bortglömt.

Vad är dina tips för att hålla motivationen uppe, dela gärna med dig!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”]Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.