Lucka #7


adventskalender

Säg NEJ

Alla som känner att de har svårt för att säga nej räcker upp en hand.

Se där ja.

Vissa är bra på det, andra inte. Men för en del av oss är det verkligen en konst att säga nej (i alla fall utan att må dåligt och våndas efteråt). Jag minns en gång på min fd arbetsplats, vi skulle äta julbord tillsammans hela kommunen. Chefen frågade en av mina kollegor om han kunde tänka sig att stå i garderoben och ta emot gästerna och hänga upp deras jackor. Han svarade nej utan att tveka och sade till och med att ”det kände han verkligen inte för”. Själv minns jag inte om jag gömde mig, tittade bort eller sprang undan, men jag minns att jag inte fick frågan.

Hade jag fått frågan är jag säker på att jag inte hade sagt kanske, jag hade inte heller sagt att jag ville fundera på det och jag hade framförallt inte sagt nej. Jag hade sagt ja, säkert utan att tveka samtidigt som hela mitt inre hade ropat nej. Det är konstigt hur mycket lättare det är att säga ja än att säga nej även om det är motsatsen till vad man både känner och vill.

Jag beundrar verkligen människor som kan säga nej och mena det utan massa dåliga ursäkter. Det är också så jag själv vill bli bemött. Självklart vill jag inte att folk ska svara ja när jag ber om hjälp bara för att de känner sig tvingade till det. Det kan också vara en av anledningarna till att man tycker att det är svårt/jobbigt att be om hjälp. Man är rädd att folk säger ja utan att mena det. Därför vore det bättre inte bara för din egen del, utan för oss alla om vi gemensamt sade nej när vi inte vill, kan eller orkar. Eller hur?

Det är en fint att vara snäll, men inte på din egen bekostnad! Att inte säga nej kan göra dig till en martyr, få människor att ta dig för givet och få dig att gå sönder. Du kanske blir ledsen, arg, känner dig utnyttjad. Men sanningen är att du gör det mot dig själv. Om inte du kan stå på dig kommer andra att göra det!

Jag har blivit mycket bättre på att säga nej, och vet du vad, det är en övningssak. Det blir lättare och lättare för varje gång. Jag blir också mer stolt och nöjd med mig själv när jag har stått upp för mig själv och fått sagt vad jag vill.  Så nu vill jag att du gör detsamma. Vill/behöver du säga nej, gör det! Även om det känns obekvämt. Att säga nej är att vara snäll och visa respekt mot sig själv. Kan jag, kan du!

PS. Berätta gärna för mig hur det gick. DS

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

det-har-ar-ett-inlagg-fran-2

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.