Vad orsakar obehag hos dig?


Jag anser att det är viktigt att analysera sig själv. Jag behöver ständigt lyssna inåt för att veta när jag är mer eller i mindre i balans. Annars slår det över mig som en våg, jag är totalt oförberedde och fattar inte vad den kommer ifrån. Sen sitter man där dyblöt med ångest över att man höll på att drunkna. Själva händelsen kanske är över, förbi. Men känslan sitter kvar i dig ändå.

Ångest är en normal reaktion, något vi människor behöver för att överleva. Den säger oss något. Men det är inte samma sak som att du behöver leva med den dygnet runt under samma tak. Nej, ångesten är en känsla som endast ska hälsa på dig tillfälligt, en känsla som ger dig samma lycka, lättnad varje gång den lämnar dig.

Ett första steg på vägen är att ta reda på om din ångest kommer inifrån eller utifrån. Vad handlar den om? Vad vill den säga dig? Får du ångest av ditt jobb, känner du dig stressad, maktlös där? Ja då säger din kropp till dig att du ska byta plats. Finns det någon person runt dig som skapar obehag, där du får ångest av att bara veta att ni kommer att mötas? Ja men då säger din kropp att det finns ett problem liggande där. Lös det, eller undvik det. (jag föredrar det första). Du kan leva med en gnagande oro som försöker påminna dig om att du ska göra en förändring. LEV INTE MED DEN, LYSSNA PÅ DEN!

Sen är jag fullt medveten om att förändring inte är lätt, att byta jobb, relation, umgänge eller bostad går inte enkelt och det är inte det jag vill säga. Jag vill säga att det viktiga är att du vet skillnaden. Att du vet vad det är som behöver förändras. För om du bara låter ångesten vara så flyter den snart ut över HELA ditt liv och du kan ha svårt att se vart den började. Helt plötsligt hittar du inte längre någon lösning. Du vet inte vilka trådar du skall ta tag i.

I detta fall kanske du behöver prata med någon, samtalsstöd, eller få hjälp med att dig ut ur ditt problem. En dag i taget, ett steg i taget.

Har du däremot en ångest som bor i dig trots att allt runt dig är bra. Du ”trivs” med ditt liv och har ingenting du vill förändra men ändå är det något på insidan som spökar? Ja men då kanske du har andra saker du behöver jobba med. Kanske är det din barndom, PTSD eller en ångestsjukdom du behöver jobba med? Kanske har ångesten flyttat in i din kropp utan att den har rätt att vara där? I dessa situationer finns det inte ens några trådar att ta tag i, inga problem som ska lösas.

Oavsett är det viktigt att DU vet skillnaden. För det är bara du som kan skapa förändringen. Mår du dåligt på grund av yttre omständigheter eller är det inre omständigheter som skapar ditt obehag?

Ta därför för vana att scanna dig själv, checka av varje område i ditt liv, och nej du ska inte nå 100% men du kanske ska ligga på 80%. Det viktiga är att utforska om det finns ett område som är alarmerande lågt. Ta då hjälp av någon, skriv en handlingsplan och lös problemet! Samma sak om du inte hittar något i ditt liv du vill förändra men ändå går runt och bär på en tung nedstämdhet. Sök hjälp och ta emot den!

Och jag menar inte att vi ska gå runt och vara lyckliga varje dag, för nej så ser livet inte ut. Men det måste finnas något annat än att ständigt leva på toppen eller på botten. Jag vill att vi ska leva i mitten. Jag vill att du ska vara tillfredsställd, nöjd. Gå och lägg dig tillfredsställd, vakna tillfredsställd, lev ditt liv, tillfredsställd.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.