Vad ska jag skriva för bok? 2 kommentarer


Det är många som drömmer om att bli författare. Men ganska få som når målet. Det är inte bara det att det är svårt att bli utgiven. Det är verkligen svårt att skriva en bok. Många tappar intresset innan de kommit halvvägs, eller kommer inte på vad eller hur de ska skriva. Vissa har en vag idé, men tar sig liksom inte hela vägen fram.

Vad ska jag skriva för bok?

Folk säger ofta till mig att de vill skriva en bok, men inte vet vad de ska skriva. Enligt mig så måste boken finnas inom dig. Jag skulle aldrig kunna hitta på en bok, en tom story, utan det måste finnas ett genuint intresse bakom. Jag har många manus i min dator som än inte blivit publicerade. Varför?

Ibland för att jag behövt inhämta kunskap, eller för att jag tappat känslan i min text. Ibland för att jag känt att den saknat syfte, att den inte fyller annat än just sidan på mitt papper. Ibland är det så att texten faktiskt bara behöver vila, men ibland är det så att texten inte behöver publiceras, alls, att jag faktiskt bara skriver för mig själv. För att lätta mitt hjärta.

Men om jag ska skicka med dig några tips så är det att veta ditt varför.

Varför vill du skriva en bok om just det ämnet? Vad fyller det för syfte? Vad vill du att folk ska känna, tycka eller tänka när de läst din bok?

Som exempel kan jag berätta om när jag skrev min första bok Måste alla vara så jävla lyckliga hela tiden. Jag ville skriva en bok om min upplevelse för att jag visste att jag inte var ensam. Jag tyckte att det var viktigt att prata om och jag vägrade vara tyst. Syftet var att ta bort skuld och skam från mammor som upplevde tiden som småbarnsförälder som en börda. Jag visste att vissa skulle känna igen sig i boken, och andra inte alls.

Men för dem som gjorde det skulle mina ord betyda jättemycket. Det skulle kännas som en varm kram, som att de hade någon vid sin sida som äntligen förstod dem.

Du måste skriva en bok som betyder något för dig!

Det spelar ingen roll vad andra tycker och tänker om ditt mästerverk. Det kommer alltid finnas åskådare som inte förstår sig på din historia. Det du ska komma ihåg är att texten är skriven till dem som gör det.  Tycker du om din bok så kan du räkna med att det alltid finns någon annan som också gör det. Skriv aldrig en text för någon annan än dig själv. Det kommer bara göra dig besviken. Det viktiga som författare är att tala sitt språk, och inte att härma eller göra sig till för någon annan.

Så vad har du för bok inom dig? Vad brinner du för? Finns det något du måste berätta?

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Vad ska jag skriva för bok?

 • Susanne Argus

  Hej!
  Jag vill skriva en barnbok. En bok som kan läsas för mindre barn som har en mamma eller pappa som liksom jag lidet av psykisk ohälsa. Jag har mina idéer och en del är nedskrivna i ord. Kanske vågar jag skriva klart. Men det är så många frågetecken kring att skriva en bok tycker jag. Det finns ju sååå många böcker, vem skulle vilja läsa min liksom? ?
  Jag läser alla dina inlägg. Tack för dina ord.
  //Susanne

  • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

   Åh tack för dina fina ord, är glad att du följer mig <3 Tvivel är något alla författare slåss med, så jag förstår dig och du ska veta att det är vanligt. Men som sagt är jag intresserad av ett ämne vill jag inte bara läsa en bok om det utan gärna flera, det kan aldrig komma för mycket böcker och alla författare är olika så ingen blir densamma. Kram.