Adventskalender del 4


Välkommen till Nestor förlags adventskalender. Fyra söndagar i rad kommer jag att bjuda dig på skrivövningar som har ett syfte att minska din stress och ge dig en bättre hälsa.adventskalender

Ok, nu har du hittat vad som stressar dig och förhoppningsvis vet du till och med varför det stressar dig. Idag ska vi försöka hitta lösningen på problemet. Sen är det ju så att alla saker självklart inte går att lösa, men vad är det bästa du kan göra för att komma så nära en lösning som möjligt?

(Tidigare övningar hittar du här).

Skriv ner det du behöver göra för att lösa din stress eller oro. Om du inte har en lösning i huvudet så skriv ändå, vissa problem handlar inte om att lösas utan mer om att accepteras.

Du ska inte tänka på stavning eller grammatik, inte heller tänka eller fundera på ämnet. Låt handen bestämma vilka ord som vill komma ut.


Exempel:

Jag såg i min övning att jag har höga krav för mig själv, att jag känner att jag inte räcker till och jag kan inte lösa det genom att räcka till mer. Det går inte, det är omöjligt. Istället behöver jag minska mina krav, eller ta bort människor som ställer krav. Jag måste acceptera att jag inte kommer att kunna tillfredställa alla, att oavsett hur jag gör kommer någon att bli besviken.

Jag kan säga till mig själv att jag inte är en dålig mamma, att jag faktiskt är en förebild som visar hur viktigt det är att ta hand om sig själv. För utan att göra det kan jag inte heller ta hand om dem. Jag lär dem att det är ok att säga nej, att visa att man inte orkar och att man ibland mår dåligt. Jag visar mina barn en människa utan mask, låter dem vara med i livets alla känslor och även om både jag och dem önskar att det hade varit annorlunda så kommer de som vuxna veta att jag visade dem sanningen och att jag gjorde så gott jag kunde. Jag skall istället för att vara ledsen kanske vara glad över att jag inte bär en mask, att jag inte ljuger eller döljer saker varken för min omgivning eller min barn. De som vill vara med i min värld är välkomna och de som vill ha mer måste gå. Jag kan inte ge vad jag inte har och de som inte kan acceptera det är kanske inga riktiga vänner. Det kan hända att jag kommer att vara ensam men bättre det än med människor som äter upp mig eller inte accepterar mig för den jag är.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.