Att börja föreläsa


Så blir du en föreläsare

Så blir du en föreläsare

Att börja föreläsa

Jag tror att alla har något att säga, oavsett vad man varit med om. Livshistorier är viktiga och genom att prata om dem hjälper du både dig själv och andra! Men innan man börjar som föreläsare tycker jag att man ska rannsaka sig själv och sitt ämne, är jag redo för det här?

För dina erfarenheter, oavsett hur länge sedan det var du upplevde dem, kan påverka dig mer än vad du tror! I vissa föreläsningar har själv blivit berörd, fått nära till tårar, och det är självklart ok. Men att helt bryta ihop framför en publik kanske inte är lika ok. Jag hade ingen aning innan jag började föreläsa att vissa saker fortfarande skulle göra mig ledsen. Nej man skjuter så lätt undan saker och går vidare… eller så kanske det är att man står naken och sårbar framför trettio andra som gör att känslorna blir extra närvarande och starka.

De tillfällen jag själv blivit berörd av min egen historia har varit mina bästa föreläsningar. Folk har efteråt kommit fram och kramat mig och gråtit. Det jag sagt har berört dem eller påmint dem om något egenupplevt.

Innan du börjar skapa din föreläsning tycker jag därför att du ska fundera över vad du vill säga, vad är det du vill få fram? Vad är det du vill publiken ska känna? Och hur vill du själv känna efter en föreläsning? Ett bra arbetsmaterial för att starta upp är “Din erfarenhet, din styrka” som kan få dig närmare ditt mål och få dig att se mer klarhet i din historia. Och det är viktigt. Hoppa inte över det här steget! För när du står där framför en grupp av människor vill du ha en röd tråd i din historia (tro mig). Jag har själv gjort misstaget att knappt vara förberedd alls, att inte anpassat föreläsningen efter min publik. Men sammanfattningsvis så vill jag att du till en början:

  1. Tror på dig själv. Du har något att berätta, tvivla inte på det!
  2. Förtydliga för dig själv VAD det är du vill berätta och VAD du vill att andra ska ta med sig från din historia. Om syftet är självklart för dig blir du tryggare i både din egen berättelse och med din publik.

Del 2 av 6

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.