Att fånga glädjen


Vad gör dig glad?

Jag har länge funderat över den frågan men tänkt att det är svårt att hitta ett faktiskt svar. Men en dag slog det mig, som en blixt från klar himmel. Att varje gång jag ler, eller känner mig varm i hjärtat så finns ofta en annan människa inblandat. Det kan vara att dom säger något snällt, eller tvärtom, att jag är snäll mot dem.

Jag tror att de flesta av oss för lyckan gör stor. Vi letar efter den för mycket, känner efter för ofta.

Forskning har visat att vi mår som bäst och känner oss lyckligast när vi fokuserar på något, och nej, inte på oss själva. Tvärtom. När vi sitter och tänker och analyserar för mycket, så mår vi dåligt.

Att fånga glädjen

Att fånga glädjen

Man såg att deprimerade personer var mer fokuserade på sig själva än vad välmående personer var. Deprimerade personer tänkte ofta inte på annat än sig själv, vad dom har gjort, och hur dem uppfattades. Och det är ganska självklart att ingen av oss skulle må bra av det.

För mig kändes det ganska självklart när jag hörde om det forskningsresultatet. När det kommer till mig själv så mår jag alltid som bäst när jag har mycket att göra, när jag har ett projekt på gång eller ett mål att sträva efter. Annars känner jag tomhet och ja, då vandrar lätt tankarna och våra tankar tenderar till att lättare vandra åt det negativa  hållet än det positiva.

Det doftar alltid rosor från den hand som skänker blommor.

Man menar också att om man har svårt att hitta sin egen glädje, så försök istället glädja andra. Att försöka glädja dem du älskar kommer per automatik göra dig själv glad.

Det är så lätt att vi tappar bort oss och går vilse i vårt materialistiska samhälle. Jag är den förste att räcka upp handen när det kommer till att bli glad av att shoppa. Men gör det oss glada egentligen. I längden? Forskningen visar att vi ofta lägger vår glädje på yttre faktorer så som jobb, hus, kläder, bilar. Vi vill ha, ha och ha. Och efter vi fått det vi vill ha så vill vi ha mer.

Men om vi på riktigt tänker efter så finns det för egen del inget annat jag vill ha än dom jag älskar nära mig och mat i  magen. Jag skrattar inte mer i märkeskläder än i en trasa.

Jag ska inte säga att pengar inte ger lycka för det där är ju en halvsanning. Alla som varit utan pengar vet hur mycket oro och ångest det kan ge. Men det är inte det jag pratar om. Jag kommer fortsätta att vilja unna mig saker. Men jag vill alltid, alltid komma ihåg, vad som är viktigt, på riktigt, och vad som gör mig glad.

Så till dig som försöker att fånga den där glädjen, börja istället med att ge. Och sluta tänk för gudsskull, försök i alla falla att tänka på annat än dig själv.  Hitta något att lägga fokus på, ägna dig åt saker som du tycker om och ta inte livet på så stort allvar.

Sluta jaga lyckan, låt den istället jaga dig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.