Att fastna i tanken


Att fastna i tanken

Att fastna i tanken

Så kan du inte tänka, säger många, eller du fattar väl att det är så. Sen ska dom ge den riktiga, logiska förklaringen som jag redan vet. För det är inte så att jag inte förstår eller vet om verklighetshalten i min ångest. Det vet jag mycket väl. Men det är som om min hjärna ändå väljer att tro på den negativa tanken fast att jag vet att den positiva tanken är mycket mer logiskt. Inuti mig är det liksom inte så att jag får välja. Huvudet väljer per automatik den svartaste tanken och oavsett om jag lägga fram 100 bättre, ljusare och mer logiska tankar så vill min hjärna inte se dem.

Jag vet att de kanske är omöjligt för min omgivning och förstå, jag förstår det knappt själv. Men det sista jag behöver är en förklaring på hur det skulle kunna vara, för jag vet redan det. Som exempel kan jag ta en vanlig ångesttanke som dyker upp på sommaren, varje jävla år kommer den med lika stor säkerhet som räkningarna gör med posten i slutet av månaden.

Jag får för mig att vi har mögel, svamp eller ohyra i vårat hus. Varför just på sommaren? Jo på sommaren finns det massa konstiga djur och det räcker att jag ser ett inomhus, ser jag då två så är ångesten skyhög för då vet jag med all säkerhet att huset är fullt av ohyra och kommer ramla ihop när som helst. Eller dofter, på sommaren kommer det dofter och knackningar i huset och hur mycket jag än försöker ignorera det så lever ångesten i mig i flera månader.

Min man kommer med samma förklaring varje år, väderskiftningarna gör att trät sväller eller krymper vilket orsakar dessa ljud. MEN DET HJÄLPER INTE, hela sommaren är förstörd. Och dofter, ja det kan vara allt möjligt, oftast är det ingen annan som känner dem, men jag känner dem över allt och är säker på att det är mögel.

Varje sommar ringer jag försäkringsbolaget och dubbelkollar att huset är försäkrat upp till nock, jag surfar runt på anitximex sida och undersöker småkryp och försöker på flera sätt lugna mig själv.

Logiska tankar skulle vara att vi renoverat om hela huset från källare till tak, vi har brutit om innerväggar, ytterväggar, fönster, dörrar och golv, skulle det vara några större fel så hade det visat sig. Eller när det väl dyker upp så kommer jag märka det……men det hjälper inte..

Jag kan inte välja mina tankar, det är det som är problemet. Det är liksom att jag fastnar i själva tanken, och inte kan ta mig ur den. Men det betyder inte att jag inte vet hur ologisk eller onödig min ångest är.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.