Att förbereda sig inför en föreläsning


Att förbereda sig inför en föreläsning

På måndag bär det av till Örebro för en föreläsning för högskoleelever. Kanske är det nu man borde tagga upp och förbereda sig eller? Jag har både läst och hört att man som föreläsare ska gå igenom sitt manus i timmar, ställa sig framför en spegel eller framför en låtsaspublik och bara öva, öva, öva. Det sägs också att man ska ta tid på sig själv under sin låtsasföreläsning. Testa olika stilar och ha helkoll på …. äh vi skiter i det här.

Det sägs både ditten och datten men mitt råd är att bara följa det som passar dig. Själv har jag aldrig stått och upprepat mig varken framför en spegel eller tom soffa. BORING! Skulle A L D R I G falla mig in. Att upprepa sig är lika tråkigt som att sitta och titta på när väggfärg torkar, i stort sett omöjligt…utan att stendö.

För sanningen (för mig) är att föreläsningens kvalité beror mer på mitt mående och min ångestnivå än hur förberedd jag är. Jag har gjort både bra och dåliga föreläsningar, båda utan att öva framför spegeln. Är mina tankar bra, mår jag bra så enkelt är det. Alla publiker är olika, stämningen i rummet liksom. Efter att ha kört föreläsningen x antal gånger vet du när folk brukar skratta eller se gråtfärdiga ut. Men lyckas du inte vi det tillfället är det bara att rycka på axlarna och inte lägga något på dig själv.

I början när jag började föreläsa var mina tankar fyllda med tvivel…på mig själv. Jag fokuserade mer på vad andra skulle tänka och tycka än vad jag i själva verket skulle säga och det blir givetvis aldrig bra. Efter några års föreläsande har nerverna lugnat sig och jag har bara som krav att göra så gott jag kan och jag vet att varken jag eller någon annan kräver mer av mig än så. Har jag hög ångest, fine, jag får försöka anpassa mig efter det, är jag trött, då försöker jag ge av den sista kraften jag har kvar. Varken mer eller mindre. Så i helgen försöker jag bara fylla på mig med energi. Jag vill gå in som ett kraftpaket, ta ut all min energi på scenen och sedan gå hem. Det är så jag förbereder mig.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.