Att tänka på innan du skickar in ditt manus


Att tänka på innan du skickar in ditt manus

Att tänka på innan du skickar in ditt manus

Många drömmer om att ge ut en bok och som förläggare har jag nu fått en helt annan bild av situationen (än vad jag hade som författare). Tro mig, jag har gjort varje misstag jag kan själv och om jag bara får ge ett enda råd vill jag ge det här:

Skicka endast in ett färdigt manus!

  • Jag får många halvfärdiga manus och som du kan förstå är det svårt att göra en riktigt bedömning på något som inte är klart. Visst jag kan på bara några kapitel se om jag gillar ditt sätt att skriva. Men få förläggare har tid att läsa lite grann, och speciellt om du inte är klar med boken. För säg att jag verkligen gillar ditt manus och vill ge ut den. Hur lång tid tar det för dig att skriva färdigt den? Det är svårt att svara på. Både livsomständigheter och skrivkramp kan drabba dig och jag kan därför inte planera för utgivning om jag inte får in ett färdigt manus. Jag läste för några år sedan ett manus som var nästintill klart, jag bad om några små förändringar, personen låste och fick inte ut ett ord till och jag har inte sett röken av manuset sedan dess. För vissa är att färdigställa en bok en omöjlig uppgift och jag som förläggare vet inte vilket typ av författare du är.
  • Det skulle ju också kunna vara så att slutet inte tilltalar mig, att jag inte hittar den röda tråden på samma sätt som jag förväntade mig. Ett halvfärdigt manus säger därför mig ingenting.
  • Jag vet själv hur trött man kan vara på sitt manus. Man vill bara bli av med skiten (åtminstone har jag känt det så), men skicka inte in det för fort. Låt det vila. Låt andra läsa eller läs om det igen. Ta emot andras åsikter (även om det gör ont). För när man tror att ett manus är klart, japp det är då arbetet på riktigt börjar. Nu ska det finslipas och poleras och för mig är det en större uppgift än att vräka ur mig hundratals ord. Så skippa inte den viktiga, men ack så tråkiga delen. Putsa upp manuset och skicka in det först när det glänser.

Lycka till!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.