Även jag är en hjälte!


Även jag är en hjälte

Även jag är en hjälte

I helgen fick jag mig en funderare på det där med att vårda, hur vi gör det på olika sätt. Plåstrar om yttre och inre sår.

Jag fick tillbringa några timmar på akuten och blev rörd över varje vårdares arbete. Ville bara går runt och krama varenda en och säga tack för att du gör ditt jobb. Men det kan man ju inte på grund av galenskap.

På väg hem från sjukhuset stöter vi på kriminalvårdens logga. Jag tror ingen annan ser den än jag. Jag får genast en värme i magen, för det känns som att komma hem. På något obeskrivligt sätt betyder den trygghet, omtanke och kärlek för mig.

Även jag är en hjälte

På Kriminalvården räddar vi också liv även om vi inte bär dem på bår. Och det är det arbetet som gör mig så stolt och glad. Att få visa någon tillit, förtroende. Att våga stå kvar, lyssna, oavsett vad personen säger eller har gjort. Ibland är man som myndighetsperson den enda tryggheten en person har. Det ligger något så sorgligt men också så vackert i det. Att få knyta band med personer som vid minsta motstånd tar fram saxen. Att börja om, igen och igen…

Även jag är en hjälteVi är blygsamma med vad vi gör. Vi stoltserar inte, skryter ej. Som jag på ett sätt tycker att vi borde. För vi räddar liv, förändrar dem. För alltid. Även om det inte är på samma sätt som sjukvården. Men vi borde prata om det mer, komma ut i ljuset. Sprida våra solskenshistorier för att visa att de också finns där. När jag tittar på mina arbetskamrater tänker jag vilka hjältar, och jag beundrar dem med varje cell i min kropp.

Vad skulle vi gjort utan alla vårdare? Alla starka modiga människor som sätter andra i första rummet. Som fortsätter att hjälpa till, rädda liv ofta utan ett tack som lön.

Att hjälpa andra människor är det vackraste som finns, sa jag till mina barn när vi var på väg hem från sjukhuset den där natten. Och då ser jag den framför mig, loggan, och blir påmind om att det är ju det vi också gör. Räddar liv… om än på ett annat sätt.

Även jag är en hjälteVi fortsätter vår bilresa tysta tillsammans. Den varma känslan i magen påminner mig om att också jag är en vårdare. En känsla av tacksamhet och stolthet sveper över mig. Även JAG är en hjälte!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.