Frågor och svar om bokutgivning


Frågor och svar om bokutgivning

Frågor och svar om bokutgivning

Vart börjar jag?

Att skriva ditt manus. Innan du skickar in ditt manus (i alla fall till mig) så vill jag att det ska vara färdigt. På riktigt. Om du inte är klar med ditt manus är risken större att du får ett nej. Det är väldigt svårt att bedöma om ett manus är bra om det är ”halvfärdigt”, men också så vet man inte hur långt tid det kommer ta innan du kommer att bli klar…kanske aldrig. Så börja med att vara helt klart med ditt manus innan du skickar in det till mig, och med klar innebär det inte bara att man skrivit klart det utan också att man har gjort en redigeringsvända, eventuellt låtit andra läsa och komma med kommentarer och hjälp.

Vad händer sen?

I vilken ordning allting sker beror på hur färdigt ditt manus är men på ett ungefär kan man säga att det går till så här:

  1. Du skickar ditt manus till mig.
  2. Jag läser det och bestämmer mig för att ge ut det.
  3. Behövs det redigeras? Jag kommer med förslag på förändringar du ska göra.
  4. Manuset korrekturläses.
  5. Vi brainstormar, omslag, författarporträtt mm.
  6. När vi har allt material klart skickar vi boken på sättning. Dvs någon gör omslag och inlaga klart för tryck.
  7. Jag sänder boken på tryck.
  8. Om allt är ok har du böckerna hemskickade till dig inom 3 veckor.

Hur lång tid tar det?

Själva tryckningen tar ca tre veckor. Det är förarbetet som tar långt tid. Att manuset helst ska läsas igenom några varv för att utesluta fel, redigera osv.

Vad kostar det?

Det kan se väldigt olika ut beroende på hur många böcker man ska trycka, om det är i färg, mjukt omslag med mm. Men från 4000 kr och uppåt skulle jag säga.

Vad ingår i vårt samarbete?

Enkelt förklarat skulle man kunna säga att du köper loss dina böcker från mig och äger dem själv. Jag tar några procent av vinsten på de böcker som säljs via mig (dvs till bibliotek, adlibris, bokus). Men du har hand om ditt boklager och alla dina böcker själv. Sen är det kul om vi (du och jag) eller om du tillsammans med förlagets andra författare vill ut och föreläsa, promota eller samarbeta på olika sätt men det finns inga krav på det. Du har köpt en trycktjänst helt enkelt där du är skyldig mig att skicka de böcker som säljs via mina kanaler. Inget annat.

Hur mycket säljer man?

Det varierar jätte mycket. Jag läste att en debutant har gjort en BRA försäljning om den säljer 800 böcker. Jag tycker att det bästa är att börja med en liten tryckning 100-200 böcker och sedan trycka igen om man säljer slut. Du bestämmer själv hur många böcker du vill köpa in.

Hjälper du till med marknadsföring?

Jag har inga stora reklamkampanjer eller så. Jag är ett litet, personligt förlag. Men självklart delar jag information om din bok i mina kanaler, har med mig mina författares böcker och pratar varmt om dem på föreläsningar/utbildningar och liknande.

Vem tar hand om böckerna?

Det gör du själv. Böckerna skickas direkt hem till dig. Du har ditt eget lager och måste sedan själv ha hand om, och skicka beställningarna.

Ger du ut alla böcker?

Nej, absolut inte. Dels ska de passa mitt förlag. Sen ska jag givetvis gilla den och tycka att den är bra. Eftersom det är jag som ska stå upp för din bok och prata om den ska den ju tilltala mig personligen. Jag ger inte ut några böcker som jag inte tycker om och som jag inte tror är hjälpsamma för andra att läsa.

Hur lång tid tar det innan jag får svar på om du vill ge ut mitt manus?

Jag vågar inte säga något tidsspann alls. Ibland får du svar inom en vecka, ibland tar det sex månader. Det beror på hur många manus jag har att läsa och hur många projekt jag jobbar med just där och då. Jag vågar därför aldrig lämna några garantier på när jag kan återkomma.

Vad tjänar du på det?

I princip ingenting. De böcker som säljs via mina kanaler tar jag en viss procent av. Resten får du själv. Det innebär också att jag inte har jätte mycket tid och kraft att lägga på mina författare. Skulle samarbetet bli allt för krävande skulle jag behöva avbryta samarbetet.

Varför vill du ge ut andras böcker?

Först och främst för att det finns så många viktiga historier som behöver berättas. Jag brinner för att bryta tabun och att prata om det som är svårt. Sen tror jag att vi blir starkare tillsammans. Jag ser alla mina författare som en länk i en starkare kedja. Ju mer en författare pratar om, och säljer sin egen bok desto mer hjälper den också oss andra genom att förlaget uppmärksammas. Alla böcker som ges ut genom Nestor förlag binds samman genom att dom är terapuetiskt skrivna. Mina författare har skrivit sina böcker för att bearbeta händelser vilket gör att varje bok jag ger ut är ett ytterligare bevis på pennans starka kraft. Genom det skrivna ordet hjälper du på så vis inte bara dig själv, utan också andra <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.