Bakom gallret


När vi var i Karlstad på barnmässan bodde vi på ett fängelsehotell, extra kul tyckte jag! I källaren hade de ett litet museum och hade bevarat bilder och en del av de gamla utseendet från byggnaden.

Byggnaden är från 1800-talet och fängelset lades ner 1968. Om det inte vore för just källaren så var det inget som skvallrade om att byggnaden hade varit i gammalt fängelse känner jag. Liknade vilket hotell som helst.

Förutom lite tavlor på väggarna om intagna på anstalten.

Välkommen in! 

Sonen var nyfiken och hade mängder av frågor. Brott och straff känns som ett ämne som intresserar de flesta, stora som små. Där vill alla vara med och ha en åsikt.

För mig var synen mer sorglig. På den här tiden behövde du inte direkt vara en grov brottsling för att få ett långt fängelsestraff utan det kunde många gånger räcka med att sno en plånbok för att sitta ett år bakom galler.


Jag blir nyfiken på hur dom som satt här mådde, hur dem behandlades och vad dem som jobbade här hade för syn på människorna man stängde in. Jag kan bara gissa att det förmodligen inte är lika bra som idag.

För jag tror att de flesta inom rättsväsendet idag inte jobbar för att ha någon maktposition utan mer på grund av empati och medmänsklighet.

För mig är det utan tvekan det finaste jobbet jag haft. Att få lyssna och vara där för en människa när den känner sig rädd, utsatt och svag. Att få höra livshistorier, se ånger , motivation och förändring. Nej för mig finns inget bättre!

Det är så lätt att döma. Att läsa en tidningsartikel och tänka jävla idiot, du borde få livstid. Men att se en människa i ögonen och tänka samma sak är för mig omöjligt. Det finns alltid en människa bakom brottet, en livshistoria förmodligen helt olik din. I det här jobbet gäller det alltid att skilja på person och handling, för att citera min son efter att han blivit slagen av ett par busiga killar: ”Mamma det är bara deras utsida, den är hård. Dom måste vara tuffa. Men på insidan är dom snälla, så jag tycker om dem ändå”. [wp-svg-icons icon=”heart” wrap=”i”]

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.