Bli välorganiserad


Bli välorganiseradOm man rensar ur livet rensar man även ur huvudet, du påverkas av oordning, det höjer din stressnivå! Detta år har jag haft som mål att bli välorganiserad, jag kan väl tyvärr inte säga att jag lyckats till 100% riktigt än men det har helt klart blivit bättre! Självklart börjar jag sortera hela livet på en gång vilket kan vara anledningen till att jag inte kommit ändå fram. Men en hel del saker har helt klart blivit bättre.

För mig tar det väldigt mycket energi att tappa bort och leta efter saker. Jag blir inte bara stressad utan också ledsen och besviken på mig själv. För ofta tror jag att jag vet vart saker är men så visar sig att så inte är fallet och du sjunker den där lilla tron man har på sig själv. Och ni vet alla de där tipsen man får, de är så enkla att de blir svåra! Inte för att skryta men jag kan verkligen konsten att misslyckas. Så lite tips från coachen på hur du kan misslyckas bli välorganiserad:

  • Skriv att göra listor– Jag älskar listor, det stödjer minnet. Och jag gillar den där känslan av att kunna bocka av eller stryka de saker jag lyckats med. Problemet för mig var att ha ETT utrymme för dina listor, så att man inte tappar bort dem….Jag skrev att göra listor, hur många som helst, över allt, jag blandade ihop dem och tappade bort dem. Det magiska vara att hitta ett enda ställa att ha sina lappar på. Jag köpte en stor, dyr filofax där jag tänkte att mitt liv skulle få plats i. Och numera har det fungerat ganska bra. Nu vet jag att någonstans i denna stora kalender, finns mina lappar, anteckningar kom ihåg listor. Här gäller det att hitta din egen lösning. I din telefon kan du tex skriva ner anteckningar om du inte vill ha dem på lösa pappar. Det finns också appar för sådant. Jag testade flera stycken innan jag kom fram till att det är penna och papper som gäller för mig.
  • Ha ett ställe för nycklarna- hur enkelt låter inte det? Men det är faktiskt sant, har man dem på ett ställe så vet man vart dem är. Länge tänkte jag att jag bara hade nycklarna på ett ställe, det var bara det att det var olika ställen varje dag! Efter flera års övning har jag äntligen begränsat utrymmet, från att ha varit hela huset till bara väskan. Egentligen vill jag ha dem i ett speciellt fack i väskan. Men på något konstigt sätt hamnar det på olika ställen i väskan hela tiden. Men det är i alla fall enklare att rota runt i EN väska än i hela huset!
  • Sortera– Jag har en dröm om att sortera upp alla saker i pärmar eller lådor här hemma så att jag vet vart allting ska vara. Det har jag tyvärr inte lyckats med här hemma än men på jobbet har jag sorterat upp alla mina papper i olika mappar vilket underlättar jobbet rejält. Istället för att leta igenom olika pappers högar eller söka efter informationen igen, så tittar jag igenom mina mappar där jag märkt upp olika flikar med tex psykisk ohälsa, yoga, regler osv.  Så att jag lätt får tag i det jag söker. Jag känner en jätte stor lättnad och undrar varför jag aldrig gjort det tidigare. Så nu hoppas jag kunna göra samma sak hemma också!
  • Röra– jag blir trött av att ha det rörigt runt mig. Det tar jätte mycket energi! Hemma går det inte att lösa på något enkelt sätt då jag inte bor ensam och har både hundar och barn, men på jobbet försöker jag alltid ha ett välstädat skrivbord. Jag vill känna kontroll och veta vart jag har mina saker. Det underlättar inte bara mitt arbete utan minskar också min ångest.
  • Möte- Ja, och så var det ju det där med att komma ihåg tider och möten. Här har jag också provat flera olika lösningar.Det finns flera appar som fungerar och som man kan synkronisera så att hela familjen har samma kalender, du kan få påminnelser och liknande. Men nej, jag vill hålla mig till papperslösningen. Så jag har min stora kalender jag skriver allt i. Nackdelen är ju bara att jag ibland glömmer att titta i den!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.