Börja om från början


Börja om från början

Börja om från början

Jag vet inte om det är en slump att det just gått 6 månader från årskiftet och jag känner att jag måste rensa ur mitt liv. Men det är samma visa varje år. När jag hamnar i en svacka och mår dåligt, vill jag bara börja om från början igen. Jag städar, rensar ur, gör rent. Det kan vara i min kalender, i min dator, i en skrivbordslåda, var som helst. Jag måste bara bli av med röran. Men jag vet ju innerst inne att den sitter i mitt huvud.

Nu kommer livet förändras…eller inte…

När jag mår bra sprudlar mitt huvud med ideér. Jag skriver anteckningar och lappar över allt. Skriver upp nya ideér, startar upp nya projekt. Men när jag mår dåligt blir jag förvirrad. De där lapparna stressar mig. Jag förlorar kontroll, känner att jag inte har ordning på någonting. Då drömmer jag om att bli minimalist, får känsla av att vilja blåsa ut hela mitt hem, tömma det på allt, för att endast ta in det viktigaste. Men en sådan process orkar jag ju aldrig utan det brukar bli att jag städar på småställen för att känna kontroll. Badrumsskåpet, garderoben eller bland alla mina papper.

Det är inte ovanligt att jag precis som nu, köper en ny kalender. För att tillåta mig börja om från början igen. Jag säger till mig själv att nu, nu kommer det bli bättre. Nu kommer du få ordning på ditt liv. Som om det med ett trollspö skulle förändras. Men jag har redan kalendrar, kom-ihåg-lappar och att-göra-listor. Jag behöver egentligen inte en till skrivbok. Det kommer inte på något sätt underlätta mitt liv. Jag vet det. Ändå känns det som lösningen.

Jag gick en ångestkurs på öppenpsyk för något år sedan och där fick vi göra ett personlighetstest. Personlighetstesten kunde säga hur vi var som personer när vi mådde bra och hur vi blev när vi mådde dåligt och det var verkligen så klockrent på mig. Ordet som kom upp var petimäter. Jag hade aldrig hört det förut, men det stämde så bra in på mig. För jag är verkligen inte pedant eller noggrann när jag mår bra, tvärtom, men när jag mår dåligt, jösses. Då vill jag sortera och strukturera hela mitt liv, ställa saker i ordning, för att sedan välta omkull allt när virvelvinden i mig kommer tillbaka.

Min man kan bli galen på mig när jag står och sorterar saker i ett skåp i stället för att ta tag i den verkliga städningen. Men just där och då känns det livsviktigt, på riktigt. Man hör det ofta sägas att personer med ADHD är mer beroende av ordning och reda på utsidan, just för att det är en sådan oordning på insidan, och jag tror helt klart att det är sant. Det är bara att det är så svårt att hålla den där ordningen när man mår bra…den kommer liksom endast fram i stunder där man mår dåligt.

I vilket fall… nu har jag köpt mig ett nytt liv. 418 kronor kostade det och jag är redo att börja om från början igen. Nu kör vi!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.