Driv ditt företag, låt inte ditt företag driva dig.


En stökig arbetsplats 🙂

Dom flesta som startar eget gör det för att dom brinner för något. Det ger dem helt enkelt energi att ägna sig åt sin syssla. Jag skulle tex inte orka skriva eller prata så mycket om psykisk ohälsa om det inte var något som intresserade mig något enormt. Men…efter ett tag är det lätt att lusten förvandlas till press. Istället för att njuta av att skriva ett blogginlägg, skapa kurser eller föreläsa brinner det i kroppen av stress, press och måsten. Och oftast inte på grund  av någon annan än dig själv.

Det blir lätt så. Jag har varit där flera gånger och får ständigt ta ett steg tillbaka, vila och påminna mig om mitt varför. När jag hittat det så lugnar allt sig inom mig. Jag kommer på att jag INTE måste svara på alla mail med en gång, eller att alla manus INTE måste läsas ut inom en vecka.

Det är nästan som att du behöver rama in ditt varför i en tavla, sätta upp den på väggen och ställa dig framför den så fort du känner att du är på väg åt fel håll.

Man behöver ibland påminna sig om att det är DU som bestämmer över ditt företag, och inte företaget som bestämmer över dig. Jag behöver inte ge ut böcker eller föreläsa alls om jag inte vill. Men det vill jag ju,  men inte under stress eller press. Man hamnar lätt i en ond cirkel som bara rullar på och är svår att ta sig ut. Fundera därför på om det är andras måsten eller krav du känner, eller det bara är dina egna. För det ligger en skillnad däremellan.

Några tips för att ta kontroll över din roll som företagare:

  • Bestäm dig hur många timmar du vill lägga ner på ditt företag. Vad känns rimlig och ok för dig och din familj. En timme om dagen eller en timme i veckan?
  • Bestäm dig också för när och var du vill jobba, slutet eller början av dagen. Ska du vara hemma eller ta dig hemifrån? Sitta vid skrivbordet eller i soffan?
  • Hur vill du att jobbet ska kännas, hur mycket stress vill du tolerera? (Denna fråga kan kännas underlig men den är för att du lättare ska kunna sätta ner foten åt dig själv när du går över dina gränser).

Sätter du regler för dig själv märker du lättare när du rubbar dem. Själv ska jag från och med nu endast arbeta med mitt skrivbord. Jag har en teori om att det skulle få mig att få jobbet gjort snabbare och mer fokuserat. Slösurfande skulle jag kunna göra framför tv:n tillsammans med familjen. Jag har också minskat ner tiden till en timma om dagen, blir lite mer på helgerna och det känns ok. Jag vill i princip inte känna någon press eller stress i mitt företag. Jag vill bara utvecklas och ha kul!

En annan sak är att hitta sitt varför. För det är skillnad på att driva företag i syfte att kunna leva på det eller man har det som ett sätt att utvecklas och vara kreativ. Självklart vet du ditt varför från början men det är så otroligt lätt att tappa bort sig, så oavsett hur dina tankar går just nu, sätt dig ner och skriv ner dem.

Mitt varför:

  • För att få utvecklas och vara kreativ
  • För att få utlopp för min energi
  • För att sprida kunskap
  • För att jag älskar att skriva
  • För att ge ”lidandet” en mening

Japp det var mina tankar för dagen. Vad är dina? Önskar dig en fin fredag!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”]Lämna en kommentar

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.