Du ser inte ut att må dåligt


Du ser inte ut att må dåligt

Du ser inte ut att må dåligt

Något jag ofta får höra från människor omkring mig när de får reda på min diagnos eller min psykisk ohälsa, är att jag inte ser ut att må dåligt. Andra vanliga saker som kommer ur deras munnar är: det märks inte på dig, vi tycker att du är bra, du är som oss andra, och det är inte något konstigt med dig.

Ja själv hade jag ju inte förväntat mig något annat, för jag vet ju att det inte är något konstigt med mig. Men det säger ju lite om synen vi har på folk som mår dålig, personer med psykiska diagnoser eller dem som lider av psykisk ohälsa. Det borde alltså synas eller märkas på dem? De beter sig konstigt, är annorlunda och mindre bra, eller?

Jag blir förvånad för det känns som om många fortfarande bär en gammal bild om psykisk ohälsa och ”konstiga människor” med sig. Där de tror att man genom personen utseende eller beteende kan säga vem den är. Sanningen är att vi inte har någon aning om hur personen jämte oss mår eller hur den tänker…om vi inte frågar. Min gissning är att vårt inre liv sällan syns på någon av oss (och tur är väl kanske det). Men bara för det betyder det ju inte att det inte finns där.

2016 borde alla på jordens yta veta att ett enda leende kan dölja tusen mörka tankar, och att ett felfritt yttre likväl kan spegla en söndrig insida.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.