Enkla knep att ta till när du är (sönder)stressad


Bild:pixabay

Håller du på att gå sönder av stress?

Jag vet vad jag snackar om, jag är stresskänslig, än mer efter min lilla utmattning jag hade förra året. Jag känner det ofta direkt.  Det sätter sig i käkarna, i axlarna eller som ett sten i mitt bröst. Jag  har lätt till tårar, blir trött och mina tankar börjar smått vandra åt fel håll. Men med tiden har jag lärt mig att upptäcka stressen ganska snabbt och jag har också några knep jag försöker att ta till när stressen slår igång och för mig hjälper verkligen nedanstående.

  • Slå av notiser på telefonen -det där eviga plingande höll på att göra mig galen. Jag kände mig jagad. Med notiser försöker telefonen locka dig att titta på den. Den blir som att telefonen bestämmer över dig istället för att du väljer själv. Nej bort med skiten och få ett lugnare liv!
  • Ljudlösa -under delar av dagen brukade jag ljudlösa mig mobil. Jag kunde verkligen sakna den där känslan man hade förr i tiden av att inte vara nåbar. Det fanns ett lugn i det. Det är en stress att den ständigt kan plinga och ringa och jag måste alltid svara för mobilen har man alltid med sig och koll på eller? Suck. Ljudlösa, eller ännu bättre stäng av!
  • Ta en paus från sociala medier -du kanske tror att det inte stressar det men tro mig, det gör det. Flödena uppdateras så fort i dag så för mig finns det inte en chans att hålla koll på sociala medier. Då skulle jag ju inte kunna göra något annat. Jag är med i en jätte fin företagsgrupp på fb som är jätte aktiva men ibland förstår jag bara inte hur de klarar av det. Jag arbetar heltid, kommer hem och gör alla vardagssysslor, tar hand om hundar och  barn, och sen behöver sköta mitt eget företag, hur ska jag hinna få in massa nätverkande i sociala medier där, nej det funkar inte. Jag kan och vill inte vara så aktiv. Jag lever mitt liv här, inte på nätet. Punkt.
  • Andas -lägg dig på golvet (gärna med fötterna upp på en vägg) och bara andas. Ligg i några minuter, låt dina tankar flyga, följ efter dem och se vart de hamnar. Vad är det som bekymrar dig just nu? Koncentrera dig återigen på dina andetag och att du är här. Du är här! Det är tillräckligt! Ibland får jag påminna mig om det, att så länge jag andas så har jag inga större problem. Det löser sig. Det är så lätt att låta tankarna jaga varandra och stressa upp sig, men om du tar med dig dem ner på golvet och synar dem så kanske de inte är så stora trotsallt.
  • Prata/skriv -stäng aldrig inne känslor eller tankar, ut med dem. Prata med en vän, din hund eller högt för dig själv. Skriv ner det du känner och släng skiten. Få ut det som tynger dig och fyll på med nytt.
  • Träna -jag vet att det förmodligen är det sista du känner för när du är stressad. Men det betyder inte att det inte är bra för dig. Helt ärligt har jag aldrig ångrat en joggingtur eller en promenad. Jag har alltid mått bättre efteråt, alltid! Så påminn dig om det, även om det inte är först på din prioriteringslista just nu så gör du det för dig själv, för din egen skull, för att rensa dina tankar och lugna dig själv.

Har du några knep att ta till när du är stressad, berätta!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.