Fånga dagen?


Fånga dagen

Försöker du fånga dagen, eller jagar du framtiden?

Jag lever ofta i framtiden. Det är mycket det som skapar min ångest. Den är ju som ni förstår rätt svår att kontrollera. Det är rätt konstigt egentligen att vi alla planerar och tänker så mycket på vår framtid, som om den vore mer värdefull än nuet. Egentligen är nuet allt vi har, för vi vet trots allt ingenting om vår framtid, vi vet ingenting om nästa år, några veckor eller i morgon, inte ens nästa minut…..det är väl det som får mig att må så dåligt. Jag försöker jaga och kontrollera något jag aldrig kan få tag i, istället för att fånga det som finns framför mig just nu.

Ofta brukar det jag fasar för i framtiden ändå aldrig inträffa, och det där jag längtar efter eller planerar inför känns aldrig riktigt så där bra som jag hade föreställt mig det. Jag har förvånansvärt svårt att peka ut några svårigheter i nuet, min familj är frisk, vi har tak över huvudet och mat i kylskåpet. Så egentligen borde jag må bra…. Men i framtiden kan jag rabbla upp hundratals faror och olyckor, det känns som att alla faror ligger framför mig, som ett minfält, och att jag ständigt måste parera och hålla koll på hur jag skall kunna undvika dem.

Det är plågsamt att jaga den där tryggheten, och skulle jag leva i den skulle jag förmodligen ändå bli uttråkad, så vad är det jag strävar efter egentligen? Det är nog fler än jag som är trötta på det där slitna uttrycket fånga dagen, ändå har det en otroligt viktigt innebörd. Det viktigaste för oss med kontrollbehov och ångest kanske trots allt inte är att fånga dagen, utan att sluta försöka kontrollera framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.