Författarporträtt -Marcus Osin


”Jag läste den med en klump i magen, oerhört gripande” är en av kommentarerna jag fått in från en läsare till Marcus bok. Fortsatt gärna komma med kommentarer när ni läst den. Och kom ihåg att boken finns att låna utan kostnad på ditt bibliotek! (där hittar ni givetvis alla böcker från nestor förlag utan kostnad).

Torsdag 18/1 kl 19:00 intervjuar jag Marcus live på Nestors förlag fb-sida. Har du frågor till Marcus kan du givetvis vara med och ställa dem live, eller ställ dem här så frågar jag dem vidare. Tillsvidare bjuder jag på ett litet författarporträtt.


Marcus Osin

Marcus Osin

Namn: Marcus Osin

Född: 1983

Stad: Norrköping

Bok: Hur långt kan man gå?

Förr trodde jag att alla som var drabbade av psykisk ohälsa var folk med tvångströjor. Jag har nu insett att det är människor från alla delar av världen. Kvinnor som män, säger Marcus Osin.

Att jag för snart ett år sedan ville dö är något som nu är helt obegripligt. Jag förstår att jag inte var nöjd med mig själv och mitt liv som det var då. Men att dö. Nej. Det är ju ändå en konstant lösning på ett tillfälligt problem.

Marcus drabbades av en depressionen runt 2012. Åren därefter är inget han minns. Men 2017 eskalerade depressionen och självmordstankarna började ta över hans värld.

På sjukhuset fick jag besök av en oväntad släkting som sa till mig ”nu kommer du hem till Sverige, eller så kommer jag tillbaka hit och slår ihjäl dig”. Det fick polletten att trilla ner och blev starten på mitt tillfrisknande.

Några hårda ord med glimten i ögat från en person han inte hade räknat med. Marcus fick diagnosen djup depression med psykotiska inslag och hög suicidal risk.

Det är inte lätt att rycka upp sig och gå vidare, säger Marcus. Men han ser det som att han slog i botten, och att den enda vägen efter det var upp. Jag hade bara en möjlighet kvar och det var att må bättre.

Mediciner, promenader, samtal och sjukdomsinsikt hjälpte mig, säger Marcus. Det går inte en dag utan att jag tackar någon sorts högre makt för att jag överlevde, och för att jag lyckades vända mitt mående till det bättre. 

Likt en förkylning kan psykisk ohälsa drabba vem som helst, säger Marcus, för vi är trots allt bara människor. Vi har så höga krav idag och det är svårt att själv ta sig ur en negativ spiral.

Skrivandet blev också en del av tillfrisknandet och  han har tankar på att skriva en fortsättning. När det gäller framtiden så ser jag ljust på den, även om det finns saker kvar att lösa.

Men vem hade uppskattat det lilla i livet om allt vore enkelt? Jag mår nu bättre än någonsin tidigare och har kommit mycket närmare min son, vi är bästa vänner.

Missa inte hela intervjun 18/1 kl 19:00 facebook-live/nestorforlag.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.