Hur hanterar du din ångest?


En av de vanligaste frågorna jag får är hur gör du, hur hanterar du din ångest. Många tror att jag har en magisk lösning, att jag har diagnosen men har hittat lösningen på problemet. Att jag inte längre mår dåligt. Kanske för att det inte syns, eller kanske för att jag inte låter ångesten hindra mig i vardagen. Jag vet faktiskt inte.

Men frågan har varit bra, för min egen del, för det har fått mig att fundera. Hur hanterar jag egentligen min ångest, och här kommer några svar:

Självprat

Jag har som vana att prata med mig själv. Detta gör jag genom skrivandet, låta det jag känner komma ut, först då blir det tydligt för mig vad som är på gång på insidan.

Fundera inte-bara gör

Jag försöker handla utan att tänka, (våra tankar och rädslor stoppar oss ofta) men även inte älta eller tänka för mycket efter jag gjort något utan släppa taget även om det som varit.

Ifrågasätt dina tankar

Eftersom mycket av min ångest handlar om tankar som inte är sanna är det ett ständigt jobb med att ifrågasätta dem. Det gör mig mer medveten och idag tror jag att jag gör det på automatik. Så fort jag får en ångesttanke ifrågasätter jag den, och släpper sedan taget.

Förminska inte dig själv

Alltså om vårt värde skulle sitta i våra tankar så skulle jag nog vara totalt värdelös.  Men som tur är gör det ju inte det. Men många som jag pratar med som lider av ångest förminskar sig själv på grund av sin ångest. De ser sig själv som svaga människor. Jag tänker tvärtom, vem kan vara starkare än mig? Hur många går emot sina rädslor dagligen och utsätter sig för ångestpåslag hela tiden. Inte så många. Du är alltså inte sämre än dem utan ångest, tvärtom, du är starkare, bättre. Kom igen, res dig upp, sträck på dig!

Sätt saker i perspektiv

Det är inte helt ovanligt att vi förstorar saker i vår huvud. Saker vi sagt och gjort. Men sanningen är att det finns ingen som tänker så mycket på det jag sagt eller gjort som jag själv. Så stora är vi  inte i andra människors liv. Det är sällan någon ligger sömnlös och tänker på vad jag sagt eller gjort (och gör dom det så är det dom som har ett problem och inte jag).Man kan hitta hjälpsamma tankar som tex ”vem kommer ihåg det här om en vecka” ”det här kommer jag skratta åt i framtiden” osv. Hitta en tanke som hjälper dig.

När jag skrivit klart det här inser att jag redan svarat på denna fråga (här) men eftersom den återkommer så kan det vara viktigt att svara på den igen. Hoppas att du hittade något som kan vara hjälpsamt för dig!

PS. och självklart har jag inte hittat någon sanning. Jag har bättre och sämre dagar och faller fortfarande ner i självtvivel, ångestpåslag och tårar, skillnaden är att jag snabbare tar mig ur det nu, än vad jag gjorde förr i tiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.