Hur vänder man båten?


Hur vänder man båten?
Hur vänder man båten?

Ni vet när man hamnat i en negativ spiral som det känns som man aldrig kommer ur. Det kan exempelvis vara på arbetsplatsen, där folk är trötta, suckar högt och varje liten grej blir till en stor sak.

Eller i en relation så väl kärlek som vänskap, där något går och skaver man irriterar sig och skapar distans?

Ni vet när man fastnat i något, går och gnäller. Det kan vara den dåliga hyresvärden, grannen eller idioten med hunden som aldrig tar upp sin skit.

Oavsett i vilken relation det än är så kör vi ofta vidare i samma hjulspår. Det är enklare att fortsätta sucka och gnälla. Nicka och hålla med grannen, än att själv göra något åt det.

Men ibland är det enda vi behöver göra att stanna upp och säga till oss själva ”Hur vänder vi den här jävla båten?” För det är enklare att driva i medvind även om man inte vill åt hållet det blåser än att aktivt ta ta i rodret och styra det åt ett annat håll.

Ibland handlar det om att vi är lata, konflikträdda eller har gett upp hoppet om att det ska kunna bli bättre, men allt som oftast försöker vi inte ens, vi följer vinden, och när det väl slutat blåsa frågar vi oss hur vi kunde hamna där vi är.

Ja, det är jobbigt att vända båten, speciellt om du ensam måste ro åt ditt håll. Men resan kommer absolut vara värt det när du kommer fram, och kanske kan du få med dig någon på resan som kan stötta dig, heja på, eller hjälpa till?

Så idag vill jag tipsa dig om att skriva ner de områden du känner i ditt liv att situationen håller på att gå åt fel håll och samtidigt tänka över hur du vänder DIN båt.


Övning:

  1. I vilket situation/förhållande mår jag inte bra?
  2. Varför?
  3. Vad kan jag göra för att förbättra/vända situationen?
  4. Hur ska jag göra det?
  5. När ska jag göra det?
  6. Vad är det värsta som kan hända?
  7. Vad är det bästa som kan hända?
  8. Vad är det som troligast händer?

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.