Hur vårdar du din själ?


Hur vårdar du din själ?
Hur vårdar du din själ?

En anledning till den ökade psykiska ohälsan idag tror jag handlar om att vi har slutat att ta hand om oss själva. Om vi tittar några år tillbaka innan smartphones kom fanns det mer tid för andningspauser. Utrymme för att bara vara, med oss själva.

Idag har vi inte tålamod att sitta still, vänta. Vi ska prestera på alla håll och kanter, även om vi går sönder på kuppen. Vi glömmer av vår hälsa. Men har vi inte den, så har vi ingenting.

En skogspromenad som själavård?

Många har glömt bort hur de tar hand om sig själva i en värld där allt flyter ihop. Vi drabbas av massintryck, ett flöde som aldrig sinar. Men vad gjorde du innan, med tiden som du idag lägger på facebook och instagram?

Kanske bakade du, målade, skrev dikter eller byggde med lego?

På mina skrivkursen handlar det om att ta hand om sig själv, ändå kan folk få det till prestation, ”jag skriver inte tillräckligt bra”, när det inte ens handlar om det.

Vi är ALLTID tillräckligt bra.

Och kanske ligger problemet i det. Att vi alltid försöker nå upp till en viss nivå, men aldrig känner att vi räcker till. När vi är stressade och mår dåligt tar vi bort saker från våra liv som vi mår bra av. Du skippar träningen, hinner inte med din 5-minuters meditation och säger nej till fikat med en vän.  Men vad är det du gör istället? Vart är det du lägger din tid? Eller så gör vi vår träning och meditation till en prestation, något som vi bara ska kryssa av från listan, men som egentligen inte får oss att må bra.

Undersök nyfiket dig själv, vad gör du för lite och vad gör du för mycket av, hur kan du få en balans? Fråga dig själv hur DU vårdar din själ.

Skaffa dig rutiner för att ta hand om den på samma sätt som du tar hand om din kropp, din familj, eller en vän. Glöm aldrig, aldrig av att ta hand om dig själv, för ingen annan kommer göra det åt dig.

Skriv upp saker som får dig att må bra, som du tycker om. Och se till att aldrig tappa bort dem <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.