Att baka en kaka, göra saft eller laga mat. Hur svårt är det egentligen? Om du frågar mig så skulle jag svara inte svårt alls, ändå misslyckas jag med det HELA TIDEN, och det spelar ingen roll hur noga jag följer receptet eller läser på förpackningen. Lyckas jag med det ena så glömmer jag den andra! När jag var yngre och bodde ihop med en kompis brukade vi ofta baka. Jag minns att hon vid flera tillfällen kunde bli vansinnig på mig för att jag gjorde saker i fel ordning och inte i ordningen som stod i receptet. Jag minns att jag inte tyckte att det spelade någon roll så länge jag hade i alla ingredienser, men även om jag lärde mig (i efterhand) att det visst spelade roll, så gjorde jag det om och om igen.
Jag tycker egentligen om att baka, safta och sylta. Men det blir liksom så meningslöst när ingen annan än jag tänker äta upp det. Att greja med mat (iallafall om andra ska kunna äta) kräver noggrannhet har jag lärt mig, och noggrannhet är något jag är mindre bra på.
Igår skulle jag göra lax i ugn till maken och barnen. Du kan inte misslyckas sa han till mig, läs bara noga på påsen. Jag läste på påsen….och misslyckades. Tydligen var det skillnad för de små rosa fiskbitarna om de badade eller drunknade i sås lärde min man mig. Jag som tyckte att det var samma sak och kvävde de små bitarna i såsen. Vilket innebar att min familj fick vänta 30 minuter extra på sin mat.
Till en början var det bara min man som vägrade äta mina skapelser och kreationer. Men nu har det på något konstigt sätt smittat av sig på barnen.
-Lagar du mat till hela familjen mamma?
-Ja.
-Då är jag nog inte så hungrig idag.
Det var samma med min saftkarriär som inte blev så lång, maken slutade genast dricka saften när han hittade sniglar i den kokande kastrullen. Ja, ja det där med att rensa alla bär, vem fan orkar göra det liksom….
Häromveckan gjorde jag min egen juice, blev jättegod faktiskt. Alla runt bordet tog var sitt shotglas av min nyttiga juice. Gästerna hostade och spottade. -Jösses, vad stark den var, man kunde riktigt känna hur den dödade varenda liten bakterie i kroppen. När gästerna skulle inta sitt andra glas höjer jag näven -STOPP! Man ska visst ha en msk utblandat med ett glas vatten säger jag med ögonen kvar i kokboken (hur kunde jag missa det liksom). Om man hade läst hela receptet innan man börjar bjuda så hade gästerna sluppit gå hem…. med ont i magen.