Många tror sig veta hur en bok blir till. Du börjar att skriva första sidan och slutar när du nått sista, klart, eller hur? Eller är det verkligen så enkelt? Att vi ser dessa bilder framför oss, tror att det är så enkelt, tror jag gör att många misslyckas.
När du tänker en konstnär som målar en tavla så kan du se att det sker på många olika sätt eller hur? Man kan måla med blyerts, vattenfärger eller akryl. Du kan arbeta med verktyg, bara händerna eller numera göra allt via en maskin.
Det jag vill berätta för dig är att det kan se ut på olika sätt även som författare, så bara för att du inte når från a till b, behöver det inte betyda att du inte kan, eller att du gjort fel. Du kan skriva din bok, bak-och-fram, in-och-ut, hur du vill, så länge du kan sätta punkt.
Jag mötte en person som hade fått ihop ett helt manus, hon var själv nöjd med sin bok, men insåg när hon blev refuserad att det fanns saker i boken som saknades. Vad ska jag göra nu frågade hon mig, kasta boken och börja om?
NEJ! Tänk dig som en tavla. Du har precis skrivit ditt första lager, för att det ska bli komplett behöver du lägga på ett till, och i ett senare skede kanske ännu ett. Du kanske har en handling, men behöver få in mer känslor. Du kanske har både känsla och handling men behöver få in mer detaljer.
Ditt manus kanske måste ligga och värka i ett år, det är inte ovanligt. Lägg det långt in i en byrålåda, glöm bort det och läs det ett år senare med nya ögon. Jag lovar dig att du då både har saker att lägga till och ta bort. Det är en konst att skriva en bok, och sällan den där enkla bilden man ser framför sig där någon sitter och skriver kapitel efter kapitel i rätt ordning. I verkligheten vänder man och vrider på sin manus. Man suddar ut och lägger till. Så ge inte upp!
Backa bakåt, titta på det utifrån, som det vore en tavla. Fundera över vart du ska lägga ditt nästa penseldrag, fortsätt sedan måla!
[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar.
Tusen Tack för din uppmuntran i ditt blogginlägg om att färdigställa en bok. Jag befinner mig just i den fasen, värkarbetet. Det blir lätt en inre stress och prestationsångest för mig. Jag ska ”släppa taget” om boken ett år, och istället fokusera på föreläsningarna. Om ett år har jag säkert en annan infallsvinkel. Tack för dina ord återigen! /Sabina
Vad skönt att min text kunde hjälpa dig! Bra att ge dig själv en paus, att kunna släppa taget. Du säger ett år men ett tips är att sätta en datum i kalendern lite tidigare än det, kanske 6 mån, för att bara kolla av läget, vart ditt manus och du befinner er. När man inte skriver upp ett slutdatum för sig själv är det ibland lätt att glömma bort det helt. Lycka till med ditt manus. Kram
Så är det verkligen! Bra beskrivet!
Tack <3