Kunskap måste inte kosta 2 kommentarer


Det behövs mer kunskap, överallt! För att hjälpa och kunna förstå behöver vi alla veta mer, kunna mer! Socialtjänst, försäkringskassa, arbetsförmedlingar, skolar och kriminalvård….ja alla som jobbar med människor egentligen.

Dessa arbetsplatser borde ha regelbunden kompetensutveckling vad gäller psykisk hälsa. Men på de flesta arbetsplatser saknas både tid och pengar, vilket gör att det ofta rinner ut i sanden och kompetens saknas. Att den helt enkelt inte är lika hög som den borde vara inom dessa områden.

Ofta är det en utbildning eller en föreläsning arbetsgivaren köper in för att ge sina medarbetare, men jag tror att det finns fler, och till och med bättre sätt som är mindre kostsamma för arbetsgivaren och som gör att kompetensen ökar och hålls levande. Även om jag älskar både föreläsningar och kurser så anser jag att kunskap måste upprätthållas och då räcker inte en föreläsning om året på långa vägar.

Det finns tusentals bra och informativa böcker inom området. Varför inte låta anställda läsa på arbetstid? Starta en bokcirkel på arbetsplatsen där de anställda träffas en timme i veckan/månaden och diskuterar boken och hur de skulle kunna använda de kunskaperna i er verksamhet.

Kanske ska de inte läsa samma böcker utan helt olika för att få så mycket kunskapspridning som möjligt så att varje person presenterar sin bok och kunskapen den tagit med sig och hur det kan omsättas i praktiken?

Det tror jag skulle kunna vara jättegivande!

Förutom böcker finns det poddradio som berör flertalet ämnen. Sinnessjukt eller hjärnpodden är ju två lite mer fakta och kunskapsgivande poddar som jag som arbetsgivare åtminstone skulle uppskattat om mina arbetstagare lyssnade på.

Eller kanske finns det någon i personalgruppen som besitter massa kunskaper?Låt personen komma fram, dela med sig och delge er andra.

Kanske kan man inför kunskapsträffar där man som grupp träffas och tipsar varandra om tidningsartiklar, radioklipp, tv-serier eller böcker. Eller köp ett abonnemang på bra tidningar eller i databaser så personalen kan finna artiklar.

Nej, kunskap behöver in kosta, i alla fall inte mer än din tid. Så för in kunskapsutbyte på schemat, nu!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Kunskap måste inte kosta

 • Annalina Lidgren

  Hej! Vill först och främst tacka för världens bästa blogg. Det här är det enda stället dit jag kan vända mig där någon förstår på RIKTIGT hur det är att leva med ADHD/psykisk ohälsa. TACK <3

  Jag har sedan någon månad tillbaka sagt till mig själv, av olika anledningar, att jag ska börja våga nu. Jag ska våga göra allt det som jag aldrig tidigare vågat. Trots att jag i andras ögon gjort mycket som varit modigt, enligt dom, men som av mig bara "hänt i farten" haha.

  Hur som, jag håller nu på att jobba med att låta mig själv ta plats. Jag har alltid varit en person som tar plats, som syns och hörs haha, men jag har också haft ständigt dåligt samvete för detta. Tänkt tillbaka på åtskilliga tillfällen då jag varit vägen, pratat för mycket, gråtit för mycket, varit för glad etc etc.

  Därför har jag nu tagit steget och startat en blogg nouw.com/annalinalidgren
  där jag skriver om allting som rör mig och min psykiska hälsa. Jag vill att människor med diagnoser, eller som mår dåligt ska ha människor som går igenom liknande saker att kunna relatera till, och det är också därför jag startat bloggen.

  Jag tänkte att nu när du tog upp ämnet om att kunskap inte behöver kosta, så kunde jag "bidra" med det jag kan, min berättelse 🙂

  Kramar!

  • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

   Tack för ditt fina meddelande och för att du läser min blogg. Ska genast ta och besöka din blogg. Kram