Kunskap om ångest, en rättighet för alla?


Annas oroliga mammaPsykisk ohälsa ökar i Sverige.

Enligt försäkringskassan så är den en av de vanligaste sjukskrivningsorsakerna just nu. Tre av fyra har själv varit drabbade eller är nära anhörig till någon som är det. På hjärnkolls hemsida kan man också läsa att tre av fyra personer hemlighåller sin psykiska ohälsa för sin omgivning. Nästan varannan upplever att andra människor någon gång har undvikit eller tagit avstånd från dem när de väl berättat.

I flera av dom här hemmen finns barn.

Barn som inte får veta varför mamma gråter, pappa ligger i soffan eller varför någon av föräldrarna äter medicin. Genom vår tystnad för vi vidare skammen, tabut. Vi visar våra barn att det här är inget vi ska prata om utan istället något att skämmas över.

Jag vet flera barn som under min uppväxt har haft deprimerade föräldrar utan att ”veta” om det. Där de lade mycket skuld och skam på sig själva. Det kanske är mitt fel att mamma är trött… Om jag bara gör så här så blir det kanske bra…. När jag tänker på det idag och ser barnets skuld och lidande blir jag väldigt förbannad över de vuxnas tystnad!Annas oroliga mamma

Barn vet, känner, förstår mer än vad vi tror.

Därför måste vi prata med dem. Att bryta tabut startar alltid hos dig själv. När jag stod på barnmässan kom det fram en lärare och tittade på min bok ”Annas oroliga mamma” . En sådan här borde finnas i varje klass, sade hon. Det borde vara obligatoriskt. Och visst är det så, flera av barnen i en skolklass idag har en anhörig med psykisk ohälsa, och flera av dem kommer själv att bli drabbade.

Det är deras rättighet att få veta och vår skyldighet att berätta!

Varför ska vi hålla undan någon så vanligt och så viktigt från dem? Vi vuxna måste stå upp och ta vårt ansvar. Vi måste visa våra barn att det är ok att både må dåligt och vara ledsen, att det för många är en del av livet. Om inte du som förälder ger ditt barn denna kunskap vem ska göra det då?

Nej jag håller med! Annas oroliga mamma borde läsas och diskuteras med alla barn. Barn behöver veta skillnad mellan ångest och rädsla. Behöver förstå att socialfobi inte smittar och att en panikattack aldrig är ett barns fel. Köp boken idag! Ge den till en skolklass, till fritids, till ditt barnbarn eller en älskad vän. Annas oroliga mamma är en hjälp för den som vill förklara ångestproblematik för sitt barn, eller kanske har man ett oroligt barn och vill hjälpa dem att förstå sig själv? Boken kan bli en naturlig ingång till att presentera sina egna eller en anhörigs problem [wp-svg-icons icon=”heart” wrap=”i”]

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.