Ledighet och semester som företagare


Företagsterapeuten

Företagsterapeuten

I veckans avsnitt pratar jag och en av mina tidigare gäster Nevenka Rojas om det där med att ta semester. Ämnet känns snårigt och svårt, kanske för att det inte finns något rätt och fel, och för att vi alla är olika. Ärligt talat så har jag aldrig varit en person som uppskattar en lång semester. Det betyder nödvändigtvis inte att jag inte gillar att vara ledig för det gör jag, mycket. Men inte fyra veckor i streck.

Innan jag började driva företag skapade det bara rastlöshet och ångest hos mig. Men när jag för 15 år sedan hittade företagandet som intresseområde blev det att jag arbetade med det på min lediga tid istället och det fick MIG att må så mycket bättre. Under åren har jag återkommande hört ”du måste vara ledig”, ”du kan inte jobba så mycket” som att sättet jag arbetar och vilar på är fel. Orden sägs i välmening, men i dem finns också en underliggande tanke att man är och SKA göra som alla andra, ha fyra veckors semester där man ska sola, bada, resa bort. Men helt ärligt tilltalar ingen av de där tre aktiviteterna mig. Det låter mer som en mardröm än semester i mina öron.

Därför blev jag väldigt glad när jag såg att Bodils branding också tog upp ämnet semester och ledighet. Det blev någon form av lättnad när jag insåg att det inte bara var jag som funderade över det där med semester och ledighet. Och när jag lyssnar på den får jag också till mig att det inte heller bara är jag som inte tar helt ledigt. (Lättnadens suck!) Många andra företagare gör som jag, arbetar, men kanske saktar ner tempot något.

Det finns inget rätt eller fel, och jag får hela tiden påminna mig om det när det känns som omvärlden pekar ut mitt sätt att arbeta och vara ledig som ”fel”. Jag skulle aldrig råda eller rekommendera andra att följa mitt mönster, jag rekommenderar verkligen andra att ta ledigt (om man känner för det). Det enda jag vill råda andra till är att lyssna på sina egna behov, och inte samhällets. Som jag nämner i podden njuter jag tex mer av att ha två veckors ledighet över jul än över sommaren. Varför får du höra mer om i podden.

Lyssnar gör du här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.