Livsfilosofi -skrivövning


Vår livsfilosofi förändras. Men ibland behöver vi fundera över den för att inte fastna i tankar som vi ”alltid haft” och därmed göra som vi ”alltid har gjort”. I dagens skrivövning vill jag verkligen att du tar dig tiden och svarar ärligt på nedanstående frågor, och svara på dem utifrån vad du känner JUST NU (och gör hela övningen). Våra tankar och känslor förändras. Så tänk till, så att du inte bara upprepar ett gammalt mönster.  Jag bjuder på svaret på mina frågor. Varsågod!


Livet

  1. Har livet ett större syfte?

Svårt, men jag försöker tro att allting har en mening, även om det inte alltid känns så. 

2. Vilken betydelse har det att vara lycklig?

Jag tror inte att man kan gå ”lycklig” genom livet, men jag tror att man kan känna sig tillfredsställd, nöjd. Lycka är små korta känslor av glädje som man förvisso vill uppnå, men själv strävar jag nog efter ett flyt i min vardag, en varm mjuk känsla i min kropp. Jag vill trivas i alla mina sammanhang. Det i sig tror jag är att vara lycklig.

3. Vad betyder framgång?

Jag tycker att man uppnått framgång när man kan leva livet som man önskar, när man är nöjd. Man har det man behöver. Framgång handlar inte om pengar, för mig handlar det mer om vänner och tid. (visst du behöver pengar men det handlar inte om att köpa stora hus och fina bilar, det handlar om att kunna manövrera vardagen utan att behöva kolla kontot). Har jag personer som älskar mig och har jag tid att vara med dem, det är framgång. Gillar jag min vardag, det är framgång. Själv tycker jag inte att jag uppnått den framgången jag vill ha i mitt liv. Jag vill ha mer fri tid, och jag vill ha mer äkta och nära relationer.

4. Vad är meningsfullt?

Möten med andra människor är meningsfulla för mig. Det är nog därför jag valt det yrket jag gjort. Att hjälpa andra känns meningsfullt.

Arbete

5. Varför ska man arbeta?

För att känna sig viktig. Bidra till sin omvärld. Vi vill alla vara en del av något. Dra sitt strå till stacken. Eller i alla fall tänker jag så. Ett arbete gör att man blir meningsfull, viktig för sitt samhälle. Jag vill också arbeta för att lära mig, utmana mig. Spelar ingen roll hur mycket pengar jag skulle ha på mitt konto, jag skulle alltid arbeta. Men kanske i en mindre omfattning.

6. Vad är syftet med arbete?

Att få en gemenskap. Att lära sig något. Att bidra.

7. Vad utgör ett gott arbete?

När både man själv och motparten känner sig nöjd.

Relationer

8. Vad är sann kärlek?

Att älska hela människan och inte bara delar av den. Att gilla och acceptera alla sidor hos en individ. Även de ”dåliga”. Att ha en vilja att sätta någon annan före sig själv.

9. Vilken betydelse har relationer för att leva väl?

Allt. Tror vet att man mår väldigt dåligt av att inte ha nära relationer eller av att inte känns sig älskad och uppskattad.

10. Vad är god vänskap?

Att lita på någon och på riktigt känna att personen bryr sig. Att den finns där i både med- och mot gång.

11. Har mina antaganden påverkats, behöver de förändras?

Nej jag tror att de redan har förändrats, att jag värdesätter relationer mer idag än tidigare och att jag ser att frihet är viktigare idag än tidigare. Prestation betyder ingenting för mig längre. Jag vill inte prestera. Jag vill vara nöjd med varje nu.

12. Vad kan jag utläsa av svaret på mina frågor?

Att jag faktiskt idag strävar mot det jag vill ha. Mer frihet och nära relationer. Samt att jag jobbar med det bästa jag vet. Genuina samtal ♡

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.