Ljudkänslighet vid utmattning/ADHD 2 kommentarer


 

sneak peak

Med åren har jag blivit mer och mer ljudkänslig. Jag kan i vilket fall inte minnas att jag hade problemet som ung, men det kan ju också bero på att man inte hade samma kunskap och inte kopplade ihop måendet med problemet. Min ljudkänslighet varierar, kanske inte från dag till dag men från perioder när jag mår bättre eller sämre.

Idag vet jag att ljudkänslighet är vanligt vid både stress, depression, sömnproblem och ADHD. Så det finns förmodligen mer än en anledning till att problematiken har ökat för mig just nu. Jag har sedan en tid tillbaka dragit mig undan från situationer där det är mycket ljud. Köpcentrum, affärer och folksamlingar. Vill helst inte ens ta en lunch eller fika med en vän på uteservering, för mycket ljud och intryck för att ens tycka att det är givande.

På jobb eller fester går jag oftast undan om det blir mer än fyra till fem personer som pratar i munnen på varandra. Det känns som min hjärna kokar över. Jag hör ingenting och kan inte koppla ihop vem som säger vad. Jag blir stressad, orolig och dränerad på energi.

Jag vill helst undvika alla dessa sammanhang, men vet att det inte är bra för mig att göra det. Men man drar sig nästan per automatik undan när något bär emot. Jag har tänkt tankar som att varför ska jag plåga mig, dränera mig på energi när jag kan lägga det på någonting annat, och det är väl till en viss del sant. Men samtidigt vill jag ju vara med arbetskamrater och vänner, det är ju bara det att jag inte klarar av det. [Tweet ”Jag vill inte undvika vänner eller arbetskamrater….det känns mer som ett måste.”]

Och hur mycket man än vill så går vissa saker inte att helt undvika, så som att gå i affärer, på barnens konserter, kalas eller klassträffar. Jag blev därför jätteglad när jag fick till ett samarbete med Hörselfokus och Bellman & symfon. Jag kommer därför i månadens artikelserie berätta mer om ljudöverkänslighet, hur utprovningen av hörselskydd gick till och även om min upplevelse av skydden. Nu vill jag också påpeka att jag inte är ljudöverkänslig, utan mer ljudkänslig. Jag blir helt enkelt trött av för mycket intryck, vilket jag hoppas att dessa hörselskydd till en viss del kan hjälpa mig med.

Stay tuned!

Detta är artikel 1 av 4 på temat ljudkänslighet. Ett  samarbete med Hörselfokus och Bellman & symfon.

[wp-svg-icons icon=”quill” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Ljudkänslighet vid utmattning/ADHD

  • Linnea

    Intressant! Känner igen mig i ljudkänsligheten. Surr, prat och många ljud från olika håll samtidigt suger musten ur mig. Det är väl det knepigaste med att gå tillbaka till ett jobb som är i öppet kontorslandskap för min del. Har just köpt billiga öronproppar för att se om de kan hjälpa mig hålla koncentrationen bättre under mina 2 timmar på jobbet. Spännande att höra mer om hörselskydd, jag är helt vilse där.,

    • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

      Ja fy kontorslandskap skulle jag aldrig klara av! Jag skulle nog sitta med stora hörselkåpor ständigt, men det hjälper ju inte mot synintryck. Fy lider med dig :/