Lucka #3


adventskalender

Lucka #3

Logga ut

Skrämmer orden dig? Känner du en direkt abstinens? Ja, då är det dags. I dag vill jag att du loggar ut. Stäng av din telefon,  är det omöjligt så undvik i alla fall sociala medier. Ljudlösa eller stäng av notiser. Idag ska du vara med dig själv utan distraktioner. Åk till affären, eller ta den där promenaden utan telefon. Bara tanken skrämmer en, jag vet.

Telefonen ger oss en falsk känsla av kontroll och vi har blivit så invaggade i den nya tekniken att vi inte reflekterar över hur ofta ofta telefonerna plingar eller stör oss. Eller hur vi bara tar upp den och kikar av ren distraktion, tristess.

Stressen har idag blivit vår vardag. Men du kan välja, (även om det inte känns så), att lämna telefonen hemma. Förr i tiden åkte man till affären för att handla och åkte hem igen när man var klar. Från A till B utan avbrott. Idag kan flera människor nå dig när du egentligen är upptagen. Barnen ringer och frågar både en och två gånger var du är, när du kommer hem. Mannen kanske ringer för att be dig att åka förbi och hämta upp något på vägen. En vännina ringer för att småprata. Känner du igen dig?

Vi gör sällan en sak i taget längre, och jag tror att det ligger en stress i att alltid bli nådd även om du inte vill erkänna dig för dig själv. Jag insåg det först för några år sedan när vi bodde på en camping en sommar utan mottagning. Flera av mina vänner blev sönderstressad över att inte ha tillgång till nätet medan jag kände ett förvånansvärt lugn.

Jag som lider av ångest och kontrollbehov kände att jag äntligen fick vila, jag kunde slappna av. Det spelade ingen roll om huset brann ner hemma eller om en anhörig låg på dödsbädden. Det hade ändå inte funnits något jag kunde göra åt det när jag var 80 mil hemifrån. Och vetskapen om det stillade mitt sinne.

Jag vet inte hur du funkar, men våga testa. Upptäcker du som jag att du tycker att det är skönare när telefonen inte ringer, våga då stänga av.

Kram

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

det-har-ar-ett-inlagg-fran-2

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.