Lycka för pessimister


Lycka för pessimisterDen senaste lästa boken på mitt nattduksbord är Motgiftet, lycka för pessimister av Oliver Burkeman. Jag vet inte med dig men själv kan jag bli trött på all glättig självhjälpslitteratur. För enligt många av dessa böcker handlar det bara om att vara positiv eller tänka annorlunda, men ofta är ju inte problemen så små att det räcker för någon att säga till oss och tänka positivt så går det över, nej tvärtom.

Syftet med boken ”Motgiftet. Lycka för pessimister.”  går ut på att försöka motbevisa det positiva tänkandets ideologi och istället ge möjligheter till att finna lyckan den negativa vägen. Burkeman menar att vi behöver lära oss att leva med insikten om vår egen dödlighet, våra misslyckanden och vår osäkerhet för att kunna leva ett lyckligt liv.

Jag tyckte att det var en härlig bok full med klokheter. Och för egendel så är detta ett tänkande som passar mig bättre än att gå runt och låtsas vara lycklig och försöka se positivt på alla händelser här i livet. Jag håller med Burkeman till 100% om att det handlar om att kunna leva i ovisshet och otrygghet. För ofta är det i alla fall där min ångest startar.

Som Burkeman skriver ”Man blir inte kvitt obehagliga känslor och tankar bara för att vi slutar tänka på dem.” Han menar också att vi borde stå ut i känslan att inte söka efter en lösning, utan att det mer handlar om att stå emot längtan efter fullständighet, visshet eller lindring. ”Du kommer inte finna en enda sanning i ditt liv för du jagar dem hela tiden. Det är jagandet, det rastlösa sökandet, som är problemet!”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.