Lyckomyten


För över ett år sedan läste jag boken ”lyckomyten” jag kommer inte ihåg mycket av boken, mer än nedanstående meningar, som satte sig, hårt. Jag vill därför dela med mig av kunskapen, för den är viktigt, och kan göra att vi förändrar våra liv, och mår bättre, på riktigt.

”Vi tror att vår lycka beror på yttre omständigheter och lägger all fokus på att försöka förändra och förbättra dem, när det egentligen handlar om de inre omständigheterna”.

Boken menade att vi kunde dela in vår lyckonivå i tre tårtbitar. 50 % av vår lycka är genetisk betingad, 40 % beror på våra tankar och 10 % handlar om våra livsomständigheter, hur vi reser, shoppar eller bor. Så trots att vi kan förändra vår lycka till väldigt stor del själva genom att förändra våra tankar, fokuserar 100% av människorna på de där 10% procenten som egentligen inte gör så stor skillnad. Konstigt eller hur?

Vårt psyke kan jämföras med våra kroppar, vi föds med olika förutsättningar. Vi ärver 50% av våra personlighetsdrag, men resten kan vi själva påverka. Så varför gör vi inte det? 

Det är svårt, det är omöjligt, det går inte, är vanliga ursäkter jag hör, när det handlar om att jobba med sig själv. Och jag håller med, det är absolut inte lätt, men det går.

Och sanningen är att det oftare är lättare att förändra dina tankar än dina livsomständigheter. Du kan inte alltid styra över ditt jobb, ditt boende eller har möjligheten att shoppa dig lycklig. Men dina tankar är bara dina, så varför inte försöka?

Det är inte hur du har det, utan hur du tar det.

Hur många gånger har vi inte suckat över ovanstående citat, men det ligger en viss sanning i det, det tror jag vi alla kan hålla med om. Så den dagen du muttrar över några positiva citat eller över en glättig person, kom på dig själv med att göra just det och börja reflektera över dina tankar, sluta försöka förändra situationen, förändra istället dig själv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.