Må bättre med hjälp av placeboeffekten


Att tanken har makt över vår kropp på olika sätt är ju ingenting nytt. Men under de senaste åren har vi blivit allt mer medvetna om hur vår tanke kan påverka både nerver, hormoner och immunsystem. Ett positivt behandlingsresultat har vid flera tillfällen visat sig INTE bara bero på de verksamma beståndsdelarna i en medicin eller behandling utan kan också bero på våra förväntningar.

”Verkningslösa” behandlingsformer skulle aldrig ha överlevt genom alla århundraden om det inte vore för att de har gett goda resultat, menar forskare. De goda resultatet kommer därför inte direkt endast på grund av den aktuella behandlingen, utan på patientens tro på behandlingen.

Placebo betyder ”jag ska göra gott” och har med förväntan att göra. Förväntar du dig att må bättre, ja, då gör du ofta det. Det handlar om din tro på att kunna bli frisk, du måste tro på att den behandling du ska få ska hjälpa dig, annars kommer den förmodligen inte att göra det. Oavsett vad det gäller för behandling, behöver du gå in med en vilja och en tro på att du kommer att bli bättre.

Så placeboeffekten är inte bara placeboeffekten, utan det är en effekt som är verklig och sann. Min utbildningsbakgrund lutar sig mot forskning och fakta, men av ovanstående anledning vill jag inte heller förringa någon form av (alternativ)behandling. Jag tror på det du tror på. För din tro kommer att hjälpa dig.

Förändringen börjar börjar hos dig. Det andra är bara en bonus.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.