Göra slut med en vän?


Göra slut med en vän?

Göra slut med en vän?

Det där men relationer är en snårig stig. Alla har vi sådana, både bra och dåliga. Jag skriver ibland om ensamhet eftersom det alltid varit en ganska stark känsla i mitt liv även om jag aldrig varit ensam. Och det hemska är att så otroligt många känner igen sig. Jag får många mail och svar från personer som upplever det precis likadant.

Du är inte ensam med att känna dig ensam

Jag lyssnade på ett podd för någon vecka sedan där dom sade att var sjätte person i befolkningen bar på den känslan, även om man hade vänner. Och det dom pratade om i radioprogrammet är att vi ofta har vänner som hänger med från barndomen, eller något gammalt jobb. Personer vi trivs med och tycker om, men inte så mycket mer. Dom menade att många saknade någon att prata på djupet med, att vara förtrolig, prata livsfrågor, drömmar och tvivel. Att dom flesta relationer bara är ytliga, oavsett hur länge vi känt varandra. Att det är få personer vi släpper hela vägen in.

Att bli ihop och att göra slut

Och så tänker jag på det där med kärleksrelationer. Där gör vi slut när det inte passar och oss längre, men så gör vi inte med vänner, fast att vi kanske borde? Nej dom hänger med, år efter år, fast att vi inte längre har något gemensamt.

Borde vi inte vara lika kräsna i våra vänskapsrelationer som i kärleksrelationer, jo, men det är vi inte på grund av att vi inte vill vara ensamma. Där står vi ut med skitsnack och brusten tillit, fast att vi inte skulle göra det i en kärleksrelation.

Det glöms nog bort att en vänskapsrelation också behöver vårdas. Man behöver tid tillsammans för att behålla kärleken, prata ut och för att undvika konflikter eller missförstånd både i vänskaps- och kärleksrelationer.

Vad är en vän?

Relationer baseras på tillit och ömsesidig respekt och när jag googlade på ordet vänskap för att se vad innebörden av det egentligen består av kom det fram att en vänskapsrelation ska bestå av:

  • att önska det som är bäst för den andra
  • empati och sympati gentemot varandra
  • ärlighet -speciellt i situationer där det är svårt att säga sanningen
  • ömsesidig förståelse och medkänsla
  • förtroende för varandra -att kunna ge varandra känslomässigt stöd och inte vara rädd för att bli dömd
  • en positiv ömsesidighet -ett lika givande och tagande mellan båda parterna

Allt det här i sig låter ju fint men är inte så lätt när det kommer till verkligheten, och hur ofta har du allt det där i en enda person?

Hur hittar jag en vän?

Vart hittar man en ny vän, och vad säger man? Hur vet man att man passar ihop? Att det kommer nya appar där man hittar vänner är ju något som visar hur stort problemet egentligen är idag, att det är många som känner lika dant.

Många skäms över den där ensamhetskänslan medan jag tänker att den är självklar. Naturlig. Vi är gjorda för att vara i flock. Vi låter inte djur leva ensamma eller vara själva mer än några timmar i streck så varför tror vi att vi människor skulle klara oss bättre av det? Vi mår precis lika dåligt av att spendera ett helt liv ensam som en undulat skulle göra. Ensamhet skadar oss, är farligt för vår hälsa. Och kanske är det inte ”att göra slut” som vi är rädd för, utan det är att inte hitta någon ny. Vi kanske med lätthet hade valt bort vissa personer, eller varit mer ärliga om vi visste att det återuppstår en ny vän när den gamla drar?

För att må bra tror jag att vi behöver se över våra relationer. Vad känner vi och varför. Vem litar jag på? Vem kan jag prata med? Vem ger mig energi? Vem ger aldrig tillbaka? Vem vill jag gråta med, skratta med, vara tyst tillsammans med?

Ibland hittar vi personer som ställer upp för oss i motgångar, som helt oväntat finns vid vår sida, och ibland märker vi att någon tidigare litat på inte alls blir glad för din skull, inte unnar dig din glädje eller medgång. Relationer är aldrig lätta, varken att starta eller avsluta. Och även om man är ”färdiga med varann” kan det vara en sorg att se någon gå.

Jag vet egentligen inte vad jag ville säga med det här inlägget mer än att kanske bekräfta din ensamhetskänsla och påminna dig om vikten av NÄRA relationer. Stå inte ut med vänskapsrelationer som där du känner dig utnyttjad eller inte lyssnad på. Våga göra slut och skaffa nya ✿

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.