Människan bakom myndighetsutövningen 4 kommentarer


Människan bakom myndighetsutövningen

Människan bakom myndighetsutövningen

Det finns mycket negativt att säga om myndigheter och myndighetsutövning. Jag läser ofta artiklar och inlägg om människor som anser sig blivit felbedömda och psykisk misshandlade av arbetsförmedlingen eller försäkringskassan. Och det är fel och gör mig alltid lika ledsen och arg…men…bakom varje beslut sitter en människa. En människa som allt som oftast menar väl (det vill i alla fall jag tro). Jag tror i grund och botten att personen har valt ett socialt yrke för att hjälpa människor och inte tvärtom. Jag vill inte med detta inlägg försvara felaktiga beslut, tvärtom, men jag vill försvara människan bakom beslutet (eller i alla fall en del människor), de som får flera lass med skit bara för att de gjort sitt jobb, trots att det varken känns rätt eller kul.

Jag tror sällan personer är ute efter att såra eller förstöra fast att det kanske i många fall är så det slutar (eller så det känns för dig). Personen som ger dig ett negativt beslut är ingen robot, hen är en människa som måste följa lagar och regler för att inte själv bli utkastad från systemet. Ett beslut kan göra otroligt ont i personen även om det givetvis inte kan jämföras med din smärta.

Vi måste komma ihåg att det finns en anledning till att personer inom socialt arbete ofta är det första som drabbas av utmattning eller ohälsa. Inte sällan jobbar man för mycket eller tar med sig arbetet hem. Trots att hen låser in dina journaler eller stänger av sin dator så följer du ibland med henne i tankarna hela vägen hem.

Nästa gång du sitter framför en socialarbetare och snäser ”som att du bryr dig” så vill jag att du ska tänka på att det är det hen faktiskt gör. Att hen annars hade valt ett yrke som exempelvis lastbilschaufför. Relationen för dig kanske inte betyder någonting men för den personen som jobbar med dig så gör den det, det vill jag nästan lova. Ofta gör personen allt hen kan för att hjälpa dig, hen jobbar på i kulisserna och du ser inte hälften av showen fast att du har en VIP-biljett. Det är många gånger ett otroligt otacksamt jobb, men när det går bra, så väger det upp alla de där gångerna som det har gått dåligt.

Jag hoppas att du tror mig, och att du får träffa den där människan där du verkligen kan se och känna att hen vill dig väl. Livet är tufft, orättvist och jag skulle från mitt hjärta verkligen önska att vi alla hade samma möjligheter och förutsättningar, och att vi alla alltid fick den hjälp och det stöd vi behövde [wp-svg-icons icon=”heart” wrap=”i”]

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Människan bakom myndighetsutövningen

 • Sagokungen

  I förrgår följde jag denna bloggen.
  Igår gratulerade jag till examen.
  Idag skriver du detta inlägget.

  Märkligt vilket sammanträffande.
  Jag tycker det är superbra och roligt att du skriver detta. Mitt yrke är Arbetsförmedlare och jag kan instämma att det åtskilliga gånger sker en konflikt mellan vad man personligen tycker och vad ett regelverk säger. Dock måste det personliga läggas åt sidan. Rättssäkerheten och förverkligandet av sittande regerings arbetsmarknadspolitik är i fokus.

  Den uteslutande majoriteten av de människor jag träffar har full förståelse för detta och tillsammans får vi ordning på den biten i livet som rör arbete och sysselsättning. Det är å andra sidan en förvånansvärt liten grupp som ger sig på mig som person istället för mitt ämbete som tjänsteman. Många verkar tro att man som Arbetsförmedlare får ta emot enormt mycket glåpord och smädelser, men så är inte fallet. Det är ett fantastiskt givande yrke och jag är jättestolt över det. Få saker kan göra mig så glad som när man tillsammans med en arbetssökande går från ingenting till att kamma hem ett yrke som personen i fråga önskat sig. Hör av dig om du vill veta mer om hur det är att vara en myndighetsperson.

  • jessica hjert Inläggsförfattare

   Ja visst är det så, precis som du säger så är allt slit värt det när det går bra. Jag är själv myndighetsperson (jobbar inom frivården och får ta en hel del tjafs, därav blogginlägget). Ibland är det tufft, men det betalar sig alltid i det man får tillbaka av klienterna <3

 • Wilda

  Intressant läsning. Och visst är det så, i de allra flesta fall. Sen tror jag, som vi diskuterar på min utbildning, att samhället går mer på lagar och regler och mindre på medmänsklighet idag. Det är ett hårdare system, med allt färre personliga möten. Datorer tar automatiserade beslut om människors liv istället för en samlad helhetsbedömning som bara en människa kan göra. Och människor i människovårdande yrken gör allt mer sällan en egen medmänsklig insats i rädsla för att gå emot ett system, oavsett om de anser att det finns fel i systemet eller inte. Det är svåra etiska dilemman, men jag hoppas också att vi kan vända den utvecklingen så att människor som arbetar med människor i myndigheters namn också kan få vara just människor. Det är lättare att få ett besked från en medmänniska än en telefonröst som läser in ett formulär eller ett standardiserat brev per post. Tack för att du skriver om angelägna ämnen som sätter igång tankarna!

  • jessica hjert Inläggsförfattare

   Ja precis och det är det som blir så svårt när man jobbar med människan, att datorn ska få bestämma mer än jag som har personen framför mig. Jag hoppas att man kan hitta någon medelpunkt i det här, jag gillar verkligen både teknik och regler. Men om vi ska lyssna mer på dem än oss själva slutar det till slut med att vi alla går sönder.<3