När hälsa blir ohälsa


När hälsa blir ohälsa

När hälsa blir ohälsa

Ortorexi. Har du hört talas om det? Det innebär att man har en ohälsosam fixering vid mat och träning, en form av ätstörning om man vill förklara det på enkelt vis.

När jag var som sjukast fick jag som mest beröm, för att jag var så smal, för att jag var duktig och tränade så mycket, för att jag enkelt kunde avstå godis, åt små mål och nyttig kost. Aldrig har jag varit så sjuk eller mått så dåligt. Omgivningen såg ingenting utan hejade mer eller mindre på.
Jag var smal och stark men min insida var helt trasig, en vindpust hade kunnat fått mig att trilla omkull.
Det är skrämmande hur lite av vår insida som speglas utanpå. Och hur sådant som ser bra ut i omvärldens ögon kan vara så fel.

Det är snart 15 år sedan jag övervann mina demoner, men jag kan fortfarande minnas den exakta känslan av att ha dem i mig.

Tre pass om dagen var för lite träning på den tiden. Mina tankar satt fast och skulle någon ifrågasätta min träning eller mitt ätande skulle det självklart vara dem som har fel. Inte jag.

Jag såg inte min sjukdom, men jag kände den. Inom mig.

På den tiden var träningen min drog, kanske därför den idag inte tilltalar mig alls. Idag längtar jag inte efter min ”sil” och om jag för en gångs skull drar mig själv till gymmet får jag mer en bitteravsmak än en kick.

Idag vill jag därför påminna dig om att allt som ”ser bra ut” kanske inte är det. Våga ifrågasätt någons träning eller hälsosamma diet. Det är en svag gräns mellan att vara hälsosam och att vara sjuk. Så svag att andra oftast inte ser den.

Kan du avstå din träning utan stark ångest? Kan du äta bullen utan att vilja springa ett maraton efteråt?

Det är skillnad på att vara hälsosam och att se hälsosam ut. Idag väger jag 15 kg mer än vad jag gjorde när jag var sjuk. Men på något vis är jag lättare i både kropp och sinne nu i motsats till då.

Ditt mående hänger nödvändigtvis inte ihop med kilona på din kropp… och gör dem det så är det oftast ditt huvud (dina tankar) du behöver arbeta med.

Jag vet hur det känns att må dåligt. Men jag vet också hur det kan att må bra. Du kan också nå dit, för det gjorde jag ❤️

#ätstörningar #ortorexi #ortorexia#bulemi #anorexi #dukanblifrisk#blivänmeddinkropp

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.