Så blir du en föreläsare


Så blir du en föreläsare

Så blir du en föreläsare

Drömmer du om att börja föreläsa?

Att stå på en scen eller prata framför människor är vissa personers dröm och andras mardröm. Jag träffar förvånansvärt många personer som säger att de vill bli föreläsare och därför tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter. Jag vet själv att jag hade en massa frågor och funderingar när jag drog igång men ingenstans att vända mig för att få hjälp eller svar. Så har du frågor eller funderingar, ställ mig dem så besvarar jag dem i en serie inlägg.

Vad är din syn på att vara föreläsare?

När du tänker på att vara en föreläsare så tänker du kanske på någon av dem som vunnit pris som Sveriges talare. Som åker Sverige runt och lever gott på sina föreläsningar. Det är ofta felbild, (kanske något du ska ha som målbild om du vill det) men det kan vara viktigt att påminna sig om att de flesta som föreläser gör det ofta vid sidan av ett annat jobb (i alla fall i början) och de som gör det på heltid får många gånger kämpa för att ta ut en heltidslön. Och alla föreläsare, oavsett vem du tänker på, har någongång varit nybörjare det kan vara en tröst när dina negativa tankar hindrar dig från att köra igång.

Med erfarenhet förändras dina tankar

Min bild av att vara föreläsare har definitivt förändrats sedan jag startade och jag vet idag att det är något jag absolut inte är intresserad av att göra på heltid. Jag har visserligen aldrig drömt om att bli föreläsare utan jag fick en förfrågan och på den vägen var det. Visserligen slog det mig i början ”tänkt att få göra detta på heltid” men när jag hade gjort det ett tag, flängt runt genom Sverige, ja då kändes det inte lika kul. Om jag skulle driva eget på heltid skulle det ju vara för att få vara hemma mer, inte tvärtom. Sen avskyr jag verkligen resandet. När jag ska föreläsa är det sällan att tala framför folk jag är orolig för, nej det är resan dit och hem. Jag kommer att fortsätta föreläsa men absolut inte så ofta som jag gjort vissa år…

men eftersom jag får många frågor om hur man gör och hur man startar igång tänkte jag i ett par inlägg dela med mig av mina erfarenheter och vad jag har lärt mig för att förhoppningsvis få er med  drömmar om att föreläsa att sätta igång. Så detta inlägg är det första i en serie om att bli en föreläsare.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Del 1 av 6

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.