Så får du en frisk arbetsplats


Så får du en frisk arbetsplats

Kontorslandskap har visat sig vara dåligt för de flesta, ändå fortsätter de att skapas. Bild: pixabay

Jag har tidigare pratat om psykisk ohälsa på arbetsplatser. Och som jag tidigare nämnt så tror jag inte alltid att det handlar om personen som blir utmattad på en arbetsplats, utan det handlar om själva arbetsplatsen. En utmattad person kan man se som en alarmklocka på att något är fel, och det är då arbetsgivaren skall analysera sin arbetsplats för att få till en förändring. För att förhindra att fler arbetstagare insjuknar eller säger upp sig.

Det finns fem saker man pratar om när det gäller friska arbetsplatser och det är:

  • en rimlig arbetsbelastning
  • inflytande över sitt arbete
  • krav efter kompetens
  • att ledarskapet fungerar
  • möjligheter till omväxling och att lära sig nytt

En arbetsgivare har som skyldighet att se över situationen på jobbet, men inte dina vanor på fritiden så det är viktigt att skilja på vad som gör dig utmattad. För vissa personer är arbetet en frizon för andra motsatsen.

Vad du kan göra är att:

Ställa krav på din chef. Be om tydlighet om det är du behöver, utmaningar om det är det som lockar dig. Var öppen, rak och ärlig och be om respons och feedback på ditt arbete. Undersök vilka förväntningar som finns på dig, vilka krav du behöver leva upp till. Finns det saker som är viktigare på arbetsplatsen än andra, be chefen berätta det för dig med en gång.

Säg i från både om du har för mycket  eller för lite jobb, flagga om du ser någon annan på din arbetsplats som mår dåligt. Det är också viktigt att påminna sig om att ingen kan veta hur du känner, mår eller tänker, därför är det viktigt att vi faktiskt pratar och säger saker rakt ut. Är något svårt, obehagligt, eller jobbigt säg det. Det är svårt för både arbetskamrater och chefer att hjälpa dig om du inte uttryckt att du behöver hjälpen.

En dåligt arbetsmiljö kan aldrig helt och fullt bara vara chefernas ansvar, utan också vårt, vi som arbetar i den. Vad gör vi själva för att arbetet ska var trivsamt, bra och stimulerande?

Sjukskrivningarna växer och problemet ökar, överallt. Ser du vart problemet ligger på din arbetsplats, stå inte i det tysta och se på, utan säg till. Inte bara för andras skull, utan också för din egen!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.