Se upp, låt inte dina tankar lura dig!


tänk om, dina tankar ljuger för dig, lyssna inte på dina tankarDom flesta skulle nog säga att jag är frisk, och när jag mår bra så är jag ganska stark i mina åsikter, jag vet vad jag tycker och tänker. Jag vet vad jag vill och vart jag ska. Där och då har man svårt att tänka sig att alla de där mörka, elaka tankarna som man vet är fel ska komma tillbaka, just för att du vet att de inte är sanning. Det är som att du har en skyddande hinna över dig när du mår bra, hur mycket tankarna än försöker så når de liksom inte fram, kommer inte in. Men minsta lilla spricka i det där skalet så ser de sin öppning, sin chans, och du blir bombarderad.

Som ett exempel kan jag berätta att när jag mår bra så tänker jag inga tankar på att jag behöver gå på en diet, träna tre timmar om dagen eller svälta mig själv. Jag vet att det är mitt gamla liv, den sjuka sidan, och att det inte är där jag vill vara. Härom veckan hade jag en dag när jag kände mig svag, eländig och bara inte räckte till. Då kom dom svarta tankarna smygande. ”Om du går ner 10 kg mår du bättre”. ” Du kanske skulle testa en diet”. ”Om du bara hade haft större kontroll på dig själv så vore allt bra nu”. I några minuter så var helt uppslukad, de där tänkarna låter ju rätt, förvandlas ju liksom till en sanning.  Men när jag stod där på toaletten och såg mig själv i spelgen så vaknade mitt riktiga jag till liv igen, och jag kunde se att de där tankarna bara var tankar och att det inte var min verklighet. Tankarna hängde efter mig hela dagen, försöka övertyga mig, fånga mig, kontrollera mig, men jag lät dem aldrig få övertaget.

När man mår dåligt och inte kan kontrollera eller slå undan de där känslorna är det lätt att hamna i den där situationen att man försöker kontrollera något annat, bara för att få den där känslan att försvinna. Även om det känns som en lätt och rätt lösning just då så lovar jag att det inte är det bästa för dig. Om du själv inte är stark nog att acceptera dessa tankar utan att följa dem, så gör ett tankekort, skriv en lista eller bär med dig en bild som kan påminna dig om din friska sida, dina verkliga, positiva tankar. Det kan vara det som räddar dig och får dig att stanna upp, istället för att följa med. För även om du vet vad som är rätt eller fel, friskt eller sjukt, just nu, så är det lätt att tappa bort den vetskapen i stunder där du mår som sämst.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.