Sju tips vid sömnproblem 7 kommentarer


Sju tips vid sömnproblem

Sju tips vid sömnproblem

Det flesta har haft sömnproblem någon gång under livet, det är inte helt ovanligt. Men vid ADHD eller depression/stressymtom kan problematiken vara av mer långvarig karaktär. Att inte få sova är tortyr och något av det värsta som kan hända en människa (om du frågar mig). Jag har haft insomningssvårigheter och sömnproblem till och från under hela livet och samlat på mig en del erfarenheter. Jag tänkte därför ge er mina bästa tips, helt oprofessionella och baserade endast på egna erfarenheter.

Take it or leave it!

 • TyngdtäckeJa, jag gillar verkligen tyngdtäcket. Jag har ett kedjetäcke från Somna och jag känner mig lugnare och mer harmonisk med det. Jag kan ligga i sängen under täcket och bara vila vilket varit omöjligt för mig tidigare.

 

 • RutinerMin kropp funkar så mycket bättre om jag har regelbundna vanor.  Jag lägger mig samma tid varje kväll (ja, även helg) och går upp samma tid varje morgon. Min kropp säger nu automatiskt till när den är trött och när den ska upp. Det spelar ingen roll om det är semester eller helg. Jag vaknar samma tid varje morgon och försöker oavsett omständigheter komma i säng samma tid varje kväll och min sömn är bättre nu än någonsin.

 

 • Mindfulness/spikmatta innan läggdags -tidigare lade jag mig alltid och lyssnade på en mindfulness övning och somnade inom 10 minuter fast att det inte riktigt var syftet. Men för en som tidigare kunnat vrida och vända sig i timmar kändes det ändå som magi. Nu för tiden kör jag spikmatta, där somnar jag inte så snabbt men det får mig lugn, trött och avslappnad.

 

 • Kom ner i varv -för mig är det ingen idé att lägga mig om jag är uppe i varv eller har mycket i mitt huvud. Det som funkar för mig är att skriva av mig. Om det är saker jag måste komma ihåg skriver jag listor för att få ut det ur huvudet. Är det känslor jag behöver bli av med gör jag på samma sätt, skriver. Kanske inte en lösning för alla men jag tror att det är hjälpsammare än vad många tror!

 

 • Undvik koffeininte så konstigt kanske. Jag vet inte om jag inbillar mig, men jag tycker att jag har svårt att sova om jag dricker kaffe på eftermiddagen så jag intar alla mina koppar till frukost. Enligt forskning tar det 8-10 timmar innan koffeinet lämnar din kropp vilket gör att koffeinet kan ge dig en oroligare sömn under natten. För mig är det dumt att chansa!

 

 • Gå upp –ni vet när man ligger där i timmar och vrider och vänder sig. Man somnar inte hur mycket man än försöker. Jag brukar gå upp, byta rum, lägga mig i soffan och läsa. Antingen somnar jag om i soffan, eller går tillbaka till sängen när jag blivit trött. Ingen idé att ligga där och bli irriterad.

 

 • Acceptanssparar det bästa tipset till sist. Det som har hjälpt mig mest. När man inte kan sova är det lätt att man jagar upp sig, man blir stressad och irriterad och risken att man somnar blir ännu mindre. När jag inte kan sova accepterar jag läget. Jag brukar istället tänka att det inte spelar någon roll så länge jag låter kroppen vila, bättre är att ligga där i lugn och ro och lyssna på mina andetag. Jag struntar i att kolla på klockan, för det spelar ingen roll, det jag inte får sova denna natten tar jag igen nästa (intalar jag mig själv). Det låter simpelt med det har verkligen gjort skillnad, i alla fall för mig. Tidigare såg mina nätter nämligen ut så här.

Har du några insomningstips så dela gärna med dig!

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 tankar om “Sju tips vid sömnproblem

 • Josefin

  Melatonin har hjälpt mej med sömnrytmen.! Det kan man numera få på recept och den sortens som heter MelatoninAGB ligger inom högkostnadsskyddet.

 • Christin

  Sömnproblem är också något av det värsta jag varit med om. Helt mitt liv påverkades – och höll på att gå sönder – när jag under våren sov 2 timmar per natt i flera månader. Och jag som vägrade acceptera, körde på. Det var först när jag började akupunktur som jag insåg att jag var tvungen att förändra. Nu varken tränar jag, eller dricker kaffe eller så på eftermiddagen för kroppen skall hinna ner i varv. Komma ner i varv har verkligen blivit väsentligt, varje gång jag går direkt från exempelvis en middag med kompis till sängen (för att jag är stressad att hinna sova tillräckligt) så vet jag att den natten blir en vaken-natt. Men jag insåg hur helt grundläggande sömnen är för ett bra och fungerande liv och hur VIKTIG den är att prioritera.

  • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

   Ja precis, ett första steg i rätt riktning är ju att veta hur viktigt den är! Usch 2 timmar per natt, får ångest av bara tanken. Hoppas att den tiden är dig förbi, kram

 • Lina

  Det där med acceptans är min räddning! Jag fick verkligen panik tidigare men inser nu att det inte är hela världen om jag inte sover en natt eller två. Tack för bästa bloggen som hjälper mig enormt mycket.

  • jessica@nestorforlag.se Inläggsförfattare

   Ja samma här, det gjorde jätte skillnad när jag började bara acceptera läget. Tack så mycket för dina fina ord. Gör mig jätte glad <3 kram