Sluta aldrig tro


Ibland blir jag både arg och ledsen när jag ser hur personer förstorar upp saker och gör dem värre än vad dem är. Även om personerna runt en människa med diagnos vill väl är jag rädd för att de hjälper till att skapa en stigmatisering. Jag är rädd för att den tillslut blir så stor att personen tror på den själv. Jag har hört både föräldrar, lärare och personen med diagnos själv oroa sig för sin framtid. Hur ska jag kunna klara mig själv. Hur ska jag kunna få ett jobb. Hur ska jag med ADHD någonsin kunna få barn. Enligt mig gör man problemet många gånger större än vad det egentligen är. Jag vill många gånger bara ställa mig upp och skrika FEL, FEL ,FEL!

Folk med ADHD får INTE tro så lite på sig själva! Kom igen nu, det finns folk med större funktionshinder som arbetar, har familj och lever BRA liv. Gör inte funktionsnedsättningen större än dig själv!! Det finns tusentals vuxna med ADHD som inte fick sin diagnos som barn, som aldrig fick hjälp, men som ändå lever fullgoda liv. Det är ingen omöjlighet!

Sen säger jag inte att du inte har mer hinder framför dig, eller att du har en tuffare väg att gå. Nej, jag vill bara att du ska se att DU fortfarande kan komma fram, att det inte är en omöjlighet.

Om vi ”överdriver” personens funktionsnedsättning så kanske vi stjälper mer än hjälper. Jag menar absolut inte att det är negativt med en diagnos. Jag menar att vi runt om inte får sluta att tro på en person med ADHD såpass att den slutar att tro på sig själv.

Bara för att man har ADHD innebär det inte att personen är misslyckad, att den aldrig kommer att kunna klara skolan, inte få ett jobb och senare hamna i missbruk eller kriminalitet. Nej det betyder bara att personen ofta får kämpa lite mer.

Med rätt stöd, hjälp och jävlaranamma kan personen gå hur långt som helst. Vi får aldrig förstora upp problem och förminska personen, då är vi på väg åt fel håll.

Jag förstår att du som lärare och förälder har det tufft och att det känns hopplöst i bland. Och jag förstår dig med diagnos. Men sänk kraven och bara tro. Sluta aldrig att tro… på personen du har framför dig [wp-svg-icons icon=”heart” wrap=”i”]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.