Stress och IBS


Stress och IBS

Stress och IBS

För första gången, kanske någonsin, känner jag att jag är i balans med mina kroppstankar. Jag kan äta i stort sett vad jag vill utan ångest och har inga matförbud eller träningsmåsten. Jag minns inte senast jag befann mig på en sådan bra plats där jag helt enkelt accepterar läget och mig själv för vad och vem jag är. Men….

Ja så klart att det kommer ett men. De senaste månaderna har jag haft ont i magen varje dag, mer eller mindre beroende på vad jag stoppat i mig. I bland sväller magen upp till det dubbla och ibland krampar den. Jag känner igen symtomen från när jag gjorde min KBT-behandling förra året då denna problematik startade och jag kom då fram till att det är IBS.

Med hjälp av mjöksyretabletter och mindre ångest försvann problemet för att nu ha hittat tillbaka igen. Suck!

Jag som inte vill ge mig själv några förbud vågar knappt stoppa något i munnen på grund av rädslan att få ont i magen, och när man tittar på vad man ”får” äta när man har IBS, ja då är man tämligen begränsad och får knappt stoppa en halstablett i munnen.

Jag ska försöka att se det som en utmaning och inte stressa upp mig över problemet. Jag måste helt enkelt hitta ett nytt sätt att äta, i alla fall de perioder jag är under stress då det verkar trigga min IBS. Återigen, suck. Jag som inte vill fastna i dieter eller begränsa mig, och jag som inte ens gillar att laga mat 🙁

Ja så är det. Stress och ångest sätter sig i kroppen. Just nu lever den i min mage. Just nu rubbar Dex (hundvalpen) mina rutiner och triggar än mer stress. Jag har inte kunnat gå lång promenader eller styrketräna som jag brukar. Jag har inte heller kunnat vila och varva ner på samma sätt då man hela tiden måste ha koll på hans bus.

Så denna veckan börjar jag om. Jag testar nytt, är snäll mot mig själv, och försöker hitta nya lösningar när de gamla inte längre funkar. Det är så lätt att ge upp och hoppas och vänta på att allt ska bli som vanligt igen. Men fram tills det blir det så vill jag i alla fall ha försökt att få det att fungera i vardagen som är, just nu.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.