Suicidezero!!


IMG_1768När jag var 17 år tog en i min umgängeskrets sitt liv. Vi var inte nära vänner. Träffades på fester eller hos gemensamma kompisar. Han såg ut som alla gör mest, och betedde sig inte mer annorlunda än någon annan. Han var inte Mr populär men å andra sidan inte vad jag vet heller mobbad eller utstött.

Jag undrar hur jag kunde titta in i det där ögonen utan att märka vad som pågick där inne. Jag undrar om jag någon enda gång faktiskt frågade hur han egentligen mådde. Jag såg det liksom aldrig komma.

Bakom stängda dörrar valde han att ta sitt liv, 17 år gammal.

17 ÅR GAMMAL!!!

Jag undrar vad det var som gjorde så ont, som vägde så tungt, att han valde att avsluta sitt liv. Varför väljer egentligen en 17 åring med hela livet framför sig att inte gå vidare? Det låg ju ett hav av möjligheter framför hans fötter, kunde han inte se?

Han lämnade flera frågetecken bakom sig och jag minns än idag samtalet där jag fick informationen och jag minns också den overkliga känslan efteråt. Jag trodde aldrig att det skulle hända mig, att det skulle hända någon som JAG kände.

I vårt land är i dag självmord den vanligaste dödsorsaken bland unga och självmordsförsöken bland unga ökar. Ungefär en ungdom under 19 år tar sitt liv varje vecka. Den åldersgrupp där flest tar sitt liv är 65+.

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar nationellt för att radikalt minska självmorden.

Under 2013 tog cirka 1600 svenskar sitt liv. Det är sex gånger fler än det antal som dör i trafikolyckor. Staten satsar 3 miljoner kronor till den myndighet, NASP, som ansvarar för att forska kring suicid och ta fram suicidpreventiva program. Samtidigt satsar staten 100-150 miljoner på trafiksäkerhetsforskning.

För mig är det en självklarhet att stötta kampen. Lika självklart som att det ska vara nolltolerans på dödsfall i trafiken, skall det vara nolltolerans för självmord. Bli medlem eller köp några av deras smycken, det gjorde jag.

Deras webbshop hittar du här.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.