Tips till läkaren som vill rädda liv


Hjälp, på riktigt!

Visste du att många som lider av psykisk ohälsa upplever sig bli illa behandlade av dem som egentligen har till uppgift att hjälpa? Det innebär ofta att de undviker att söka hjälp och går med sitt lidanden eller sin sjukdom längre än vad som är nödvändigt.

De flesta som lider av ångest är medvetna om att den kan orsaka flera somatiska symtom, men det innebär inte att symtomen är mindre verkliga för personen som bär dem. Det innebär inte heller att symtomen inte existerar, eller att den som lider av ångest inte kan drabbas av övriga sjukdomar. Symtomen skall därför inte förringas eller förminskas, vilket den sökande ofta får känslan av.

Den som bär på ångest är sällan rädd för själva oron, utan de är rädda för vad den kommer att göra med dem. Vad efterdyningarna kan bli efter ha gått med tyngden på sina axlar i flera år.

Visste du att psykisk sjuka dör i förtid? Näst efter hjärt-kärlsjukdom och cancer är psykisk sjukdom den vanligaste orsaken till för tidig död. Istället för att du förminskar dessa personer önskar jag att du någon gång tog dig tiden att stanna upp och förklara. Förklara hur ångesten påverkar vår kropp och vad det kan innebära att gå med den i längden. Förklara vad den gör med oss och vad den kan leda till. Vi behöver veta.

Forskningen visar att en positiv relation är mer läkande för patienten både i korta och långa behandlingar. Den säger också att behandlingsalliansen är en mycket viktig faktor. För att få en allians behövs en tillitsfull relation, ett läkande sammanhang, ett aktivt deltagande och en förklaringsgrund att stå på.

Det viktiga i kontakten är inte heller tekniker, yrkeskunnande och proffessionalitet, utan personliga egenskaper så som intresse, inlevelseförmåga, engagemang och samspel.

Så tips till dig som verkligen vill göra ditt jobb:

1, lyssna, och då menar jag verkligen lyssna.

2, förklara, och då menar jag på en nivå som vi kan förstå.

3, upprepa nr 1 och 2 igen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.